Медитација

Може ли медитација спасити ваш однос

Pin
Send
Share
Send
Send


Према науци, да.

Свијест и медитација могу трансформирати ваш однос са партнером и учинити га ближе и дубље. Према студији објављеној у фебруару 2016. године у часопису Јоурнал оф Хуман Сциенцес анд Ектенсион, пажљивост промовише задовољавајуће, интимне односе.

Ево три разлога због којих ће вас пажња и медитација учинити бољим партнером:

 1. Медитација ће помоћи да мање буде вођено њиховим реакцијама.. Неурознаност потврђује оно што су древни јогији дуго знали: да се промјене у мозгу догађају кроз праксе које повезују ум, тијело и дух.
  Стална пракса сабраности смањује густоћу крајника (мали дио мозга који дјелује као аларм, препознајући пријетње) и на тај начин повећава нашу способност да регулирамо наше емоције када се појави љутња, страх и узбуђење. Какве то везе има са нашом везом?

  Размислите о времену када реагујете на нешто што је ваш партнер рекао или учинио када сте се осјећали одбаченим или невољеним. У овим секундама, емоције као што су љутња, туга или страх често се одмах појављују у нервном систему. Међутим, практична пажња може објективно посматрати ове емоције, осећајући мање реактивности услед промена у мозгу. Реактивност (тенденција да се одмах реагује несвесно) је смањена свесношћу и само-посматрањем.

 2. Медитација учи говорити из срца. Вицтор Франкл, аутор књиге "Човек у потрази за смислом", рекао је да "између подстицаја и одговора постоји простор. У овом простору лежи наша способност да бирамо наш одговор. У нашем одговору лежи наш раст и наша слобода."
  Овај простор је свест. Већина нас води веома заузет живот - сталну кореспонденцију, друштвене мреже; имамо мало простора (или га уопште нема) у којем бисмо могли да успоримо и заиста постанемо свесни живота који водимо поред наших вољених.

  Пракса присуства (било формалног или неформалног) доводи нас кући до нашег срца љубави и саосећања. Центар за истраживање саосећања и алтруизма (Центар за проучавање саосећања и алтруизма) спровео је студију о неуробиологији љубави. Научници су открили да кроз свесно присуство, романтични партнери могу да деактивирају део мозга који је повезан са негативним емоцијама и критикама.

 3. Медитација ће помоћи да се смири - и то ће бити пренесено на вашег партнера. Студије показују да они који медитирају емитују мир и вјероватније ће успоставити свјесне међуљудске односе с другима. Према неурознаности, зрцални неурони (мождане ћелије које "огледају" понашање других) делују као катализатори за опуштенију комуникацију са нашим партнером.
  Другим речима, ако се одлучимо за зрачење мира са нашим вољеним особама, без обзира шта се дешава, наш партнер ће највјероватније одразити наше понашање. Свест о медитацији нас учи да се сретнемо сваки тренутак са пуним прихватањем и без просуђивања.

  У свету у којем све захтева нашу пажњу на сваком кораку, живот у садашњем тренутку је највећи дар који можемо себи дати. Свијест и медитација су осмишљени тако да нам пруже ову способност и помогну нам да пронађемо оно што тражимо: партнерства испуњена љубављу, дубином и радошћу.

Фото: травел_уст / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send