Медитација

Здравствени ефекти медитације

Шта кажу истраживања?

Ефекти медитације на здравље су прилично добро схваћени. Ипак, немирне научне главе настављају да проучавају корисна својства пракси које умирују ум. Према последњој медитацији истраживања:

  • Смањује стрес. У ствари, још је боље - пракса медитације не само да ублажава ефекте стреса на тело, већ смањује стресни одговор на непријатне ситуације. Истраживања физиолога са Универзитета Вирџиније у Ричмонду тврде да мозгови људи који практикују технологију пажње много мање реагују на факторе стреса него они који никада нису практиковали медитацију. Развој свесности мења интензитет активације емоционалних центара, који су одговорни за акутне реакције. Као резултат тога, постаје много лакше контролирати саме реакције - и без стреса.
  • Олакшава анксиозност и депресију. Потпуно нова студија. У 2014, мета-аналитичари са Јохнс Хопкинс универзитета су открили да су праксе медитације једнако ефикасне у третирању симптома депресије као антидепресиви. Студија је обухватила 15 људи који никада раније нису практиковали медитацију. Пилот курс трајао је само четири дана. Током тог периода, учесници су приметили да су постали много мање забринути, а њихово расположење се значајно побољшало.
  • Олакшава бол. Запањујућа способност медитативних техника за смањење бола проучавана је на Универзитету Ваке Форест. Научници су закључили да само четири дана медитације скоро половину смањују болни синдром. Концентрација мења начин на који опажамо бол и реагујемо на њега.
  • Упозорава на прехладу и грипу. Практицирање пажње помаже побољшању имунитета. Студија здравственог стања особа старијих од 50 година показала је да је медитација веома ефикасна у превенцији акутних респираторних инфекција и сезонских епидемија грипа. Све је једноставно - медитација, као што већ знамо, смањује ниво стреса који потискује заштитне функције организма.
  • Повећава количину сиве материје. Тако се мистериозно назива главни део нашег нервног система. Сива материја је одговорна за памћење, интелигенцију и уопште за способност размишљања. Лако је убити његове ћелије, алкохол, лоша екологија и стрес. Медитација повећава број ћелија сиве твари. На то указују студије, чији су резултати у 2011. години објављени у научном часопису Псицхиатри Ресеарцх. Све то значи да нас редовна медитација чини паметнијом.
  • Победа Алцхајмерове болести.Медитација може значајно успорити процесе дегенерације мозга који доводе до Алцхајмерове болести код старијих особа. Ребека Ирвин Велс, специјалиста са Ваке Форест Универзитета, дошла је до овог закључка упоређујући студије мозга пацијената са првим знаковима сенилне деменције пре и после медитације. Да ли желите да помогнете вашој баки да остане пуноправна, мислећа особа до старости? Научите је да медитира!
Радите са професионалцима! Татиана Илларионова, Мариа Схатланова и Андреи Ризхакин ће вас корак по корак водити ка бољој форми.

Иога сет "Иога старт"

Јога комплекс за почетнике, јасна упутства и важно знање о јоги.

Фото: елена_мисс_иога

Погледајте видео: (Децембар 2019).

Загрузка...