Медитација

Јутарња пракса-медитација: волите свој живот

Почните са овом праксом сваког јутра, и гледајте како се живот одвија без преседана.

Када вас учитељ јоге позива да успоставите намеру да вежбате на почетку часа, постоји добар разлог. Намјере могу одиграти важну улогу у вашем животу када се појаве потешкоће - да ли покушавате пронаћи лакоћу у тешкој асани или се носити са озбиљном животном ситуацијом. Намера је у суштини способност да останете у контакту са кључним вредностима у којима желите да живите, тежњом за својим циљевима и интеракцијом са људима.

Бити укорењен у својим намерама заиста мења начин на који видимо ситуацију и како ум интерпретира оно што видимо. Познавање онога што нам је важно омогућава нам да одговоримо на успоне и падове живота јасним умом и отвореним срцем. Наше нам намере такође пружају подршку у нашим изборима и одлукама, помажу нам да издржимо тјескобу и стрес, и омогућимо нам да мирно искусимо разочарења и потешкоће. Наравно, када се појаве потешкоће, лако је допустити јаке емоције да се ухвате и изгубе разумевање њихових намјера. Можемо да урадимо или кажемо нешто што не одговара нашим намерама и жалимо касније. Као што пракса учења нових поза јоге захтева праксу, она такође захтева праксу и развој свести о својим намерама.

Постоји једна пракса коју можете почети практицирати без икакве припреме. За то је потребно мало труда и времена и може се тренутно побољшати способност живљења у складу са намјерама. Ја ову праксу зовем "започети дан јасно." Ако то радите само 5-30 минута након буђења сваког јутра, можете увелико смањити количину емоционалног хаоса у вашем животу и донети му већу радост. Можда сте скептични и мислите да ово звучи превише поједностављено. Само пробајте - брзо ћете увидјети да вријеме непосредно након буђења пружа невјеројатно богату прилику за развој нових навика ума.

 1. Фресх старт. Запамтите тренутак када сте се управо пробудили. Можда још нисте отворили очи, али ум већ обликује свој став о томе како се осећате и који дан вас чека. Оно што ум чини одмах након буђења, утиче на нас током дана. Он ствара контекст у којем опажамо, интерпретирамо и реагујемо на све што нам се дешава овог дана. У првим тренуцима након буђења, ум је свјеж, брз, флексибилан и мирнији него у било којем другом тренутку дана. Дакле, ово је савршено вријеме за навигацију и укоријенити се у њиховим намјерама. У овом тренутку, најмање смо дефинисани нашим причама о нашим животима, ми смо најмање заробљени у нашој личној сапуници и нисмо толико ограничени на нашу личност. Зато су рани јутарњи сати савршени.
 2. Прилагодљив. Прво, схватамо шта се догађа у нашем телу и уму одмах након буђења. Још увек лежите у кревету, приметите да ли сте одмарани или још увек уморни? Тело напето или опуштено? Који делови тела су опуштени? Даље, само пазите на свој ум и примјетите да ли је напета или опуштена, мирна или немирна. Да ли се одмара, планира, жали или се присјећа снова? Да ли је то јасно или разбацано? Да ли он доживљава неку врсту емоција - на пример, узбуђење, страх или страх? Сада знате тачно шта треба вашу пажњу.

  Следећи корак је коришћење тела као објекта за контемплацију. Претпоставимо да се овог јутра не осјећате одморено. Или осјетите, али неки дијелови тијела су стегнути. Или када помислите на дан који је пред нама, неки делови тела постају напети. То су све заједничке државе. Али чак и ако се ваше тело осећа добро, узмите неколико минута да уживате у овој сензацији, то ће имати позитиван ефекат на ваш ум и повећат ће вашу способност да останете опуштени током целог дана.

  Осетивши све ове сензације у телу, почните да га скенирате: наизменично, да напрезате и опустите сваки део тела, замишљајући како енергија лечења тече кроз њу. Можете кренути од главе и кретати се доле, или обрнуто, кренути од стопала и ићи горе. Позовите свој дах на места у вашем телу где се осећате укочено, болно или укочено. Неће се сваки део тела потпуно опустити као одговор на ово, али већина људи ће приметити већу релаксацију и лакоћу после ове вежбе. Ако тренутно имате висок ниво емоционалног стреса у свом животу и будите се већ интензивно свако јутро, ова техника вам може помоћи да ослободите барем дио те напетости прије него што дан почне. Када је тело опуштено, онда и ум - што значи да се боље може носити са изазовима које овај дан припрема.

  Ако доживљавате физичку и емоционалну трауму, скенирање тијела рано ујутро може помоћи да се направи разлика између емоционалне тјескобе и физичког изазова - често их наш ум доживљава као цјелину. Таква разлика вам омогућава да се смирите и смирите ум. Након тога, можда ћете увидети да се ваше виђење повреда мења. Уместо да гледате на то као на нешто фиксирано, почети ћете да га сматрате неком врстом догађаја у току вашег живота, коју карактерише ваше тренутно искуство, али које вас не дефинише заувек.
 3. Смири ум. Када завршите скенирање тела, примјетите што се догађа у вашем уму. Неки се пробуде ујутро са осећајем смирености, лакоће и пространости у уму. Међутим, већина људи има тенденцију да се пробуди са осећајем напетости, анксиозности или чак страха. Осећају се преплављени када тек почињу да размишљају о свему што им је потребно за овај дан, и осјећају антипатију или чак страх, иако дан још није почео. Звучи познато? Када почнете да приметите шта ваш ум ради након буђења, можда ћете открити да почињете да унапред откривате потешкоће и негативно реагујете на себе. Таква негативност ствара напетост и лоше психолошке ставове - што је непродуктиван начин за почетак дана! Такође приметите како ум реагује на то колико добро или колико лоше спавате ноћу.

  Ако сте добро спавали, можда га узимате здраво за готово, без заустављања да бисте ценили дар мирног, освежавајућег сна. Али ако сте свесни, увидјет ћете да захвалност може умирити ваш нервни сустав. Ако нисте добро спавали, можда ћете се сажалити и жалити се. Запитајте се: Да ли вам требају притужбе због иритације и незадовољства?

  Сада почните да се фокусирате на ум - баш као што сте се фокусирали на тело. Има ли неки напон базе? Какво је ваше стање ума - да ли се то одвија негде? Ридес? Ако је тако, позовите га да се опусти. Овај осећај опуштања можете изазвати фокусирањем на умирујуће памћење или слику или размишљање о нечему за шта сте захвални. Временом, вјежбање дана опуштеним умом помаже вам да створите нову навику - одржавајући ваш ум опуштеним током дана.

 4. Замисли свој дан. Следећи корак је размишљање о ономе што нас чека у будућности. Прво замислите свој дан. Пратите своје расположење, презентујући различите аспекте вашег дана и задатке које морате да решите. Расположење ће се драматично променити у зависности од активности о којој размишљате. Такође ћете приметити различите осећаје у телу - зависно од тога шта мислите. Када замислите нешто што вам је тешко, или вам је потребно много пажње, паузирајте се, дишите и пустите ум и тело да се опусте. Поновите овај процес - замишљамо, примећујемо и опуштамо се док се не осетимо центрирано. Овај осећај ће постати ваша референтна тачка када обавите неки тежак посао.
 5. Замисли своје намере. За неколико недеља, током којих сте представљали свој дан и приметили како ваше тело и ум реагују, додајте праксу током које ћете памтити и разјаснити ваше намере. Лежећи у кревету, запамтите намјере које желите да живите сваки дан. Замислите свој дан и визуализирајте како утјеловите своје намјере тијеком различитих дневних активности. Нема потребе да улазите у многе детаље; Сврха ове праксе је да култивишемо живот у складу са његовом намером. Поновно уједињење са вашим намерама елиминише негативна и узнемирујућа расположења која су можда већ присутна када се пробудите или се могу појавити касније. Ако очекујете тешку ситуацију, можете замислити неколико начина на које можете подлећи страху, анксиозности, похлепи или очају, а онда визуализирати како бисте могли другачије реагирати на основу ваших намјера. Само неколико минута јасноће о овој „врућој тачки“ рано ујутро ће вам много помоћи када се заиста сусретнете са сличном ситуацијом током дана.

  Ситуација се неће чинити тако оптерећена, и ви ћете бити мање склони да дате своју уобичајену реакцију. Иако је ово изазов, можете се носити с њим, јер ћете бити укоријењени у својим намјерама и нећете се придржавати одређеног резултата. Природа везе између тела и ума је таква да ако се почнете смањивати као одговор на тешку ситуацију, осетит ћете је у тијелу као умор, мучнина или напетост. Пракса визуелизације ваших намера рано ујутро обезбеђује технику уземљења ако нађете да осећате ове сензације у вашем телу. Где год да сте - код куће или на послу - повуците се на неколико минута да бисте схватили своје тело, дубоко га опустите и запамтите своје намере. Смисао ове праксе није да визуализује срећне финале ваших различитих послова, већ да развију способност да се суочите са било којом ситуацијом јасно и лако. Шансе да ћете имати позитиван резултат су веће ако сте фокусирани на то како се понашате, а не на резултат (погледајте праксу “Љубав је у нама”). Када је ваш ум опуштен и ви сте укорењени у својим намерама, вероватно ћете наћи креативан или интуитиван начин да добијете позитиван резултат.

Фото: даниелле.хиемстра / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Јануар 2020).

Загрузка...