Медитација

Вечна младост: шта обећање науке и медитације

Pin
Send
Share
Send
Send


Које су биолошке јединице одговорне за старење и шта можемо учинити у вези с тим?

Постоје многи клинички доказани психолошки и физички ефекти медитације - од снижавања крвног притиска и нивоа хормона стреса до побољшања стања пацијената са депресијом и посттрауматским стресним поремећајем.

Али неки стручњаци верују да медитација може бити много више - на пример, преокретање нашег биолошког сата, подмлађивање и тела и ума! Да бисте били сигурни да ова тврдња може тврдити статус истине, прво погледајте како функционише механизам старења.

Када ћелије тела умру, наша ДНК се понавља и поново са одређеним интервалом. Линеарна молекула ДНК ограничена је заштитним крајњим деловима који се називају теломери. Сваки пут када се ћелије нашег тела деле, теломере постају краће - што значи да током времена репликација ДНК постаје сложенија и мање тачна и доводи до проблема који се обично сматрају узрастом (губитак памћења, оштећење функција нервног система, недостатак колагена, итд.) .

Испоставило се да ако су теломере кључ за процес старења, морамо пронаћи начин да спречимо или успоримо њихово скраћивање. Већина студија се слаже да контрола нивоа сна и стреса може помоћи.

Ако волите да се добро одморите и понекад чујете у својој адреси "спавали сте цео свој живот!", Не треба да бринете: испада да је сан кључ дугог живота! Добитници Нобелове награде за медицину и физиологију у 2017. открили су молекуларне механизме који контролишу циклусе спавања.

Они вјерују да је придржавање циклуса којима је ваше тијело предиспонирано једна од најкориснијих ствари које можете учинити за своје здравље. Истраживања су такође показала да хронични стрес узрокује да се теломере брже смањују, и стога убрзавају процес старења.

Не звучи веома оптимистично, с обзиром на количину стреса са којим се свакодневно суочавамо. Медјутим, овдје долази до медитације: то ће помоћи да се значајно смањи ниво хормона стреса (на примјер, кортизол) и побољша квалитет сна. Истина, треба напоменути да мислимо управо на дугорочну редовну праксу, која улази у категорију здравих навика и постаје саставни дио сваког дана.

Наше тело је управљано сложеним молекуларним механизмом, на који директно утичу наши поступци - дакле, додајући медитативне праксе вашем животу, направићете огроман дар вашем телу и мозгу.

Фото: истоцк.цом

Погледајте видео: (Јули 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send