Метход

5 начина да избегнете сагоревање

Pin
Send
Share
Send
Send


Како пронаћи снагу и мотивацију за даље дјеловање.

Останеш до касно на послу да припремиш извештај. Дајте одговоре на испитна питања неколико ноћи за редом. Нашли смо храбрости да напусте невољени рад, а сада су заузети развијањем сопственог посла 16 сати дневно. Ако се препознајете у једном од ових сценарија, ви сте одличан кандидат за сагоревање, који долази од физичког или менталног колапса као резултат прекомјерног рада и стресних ситуација код куће, у школи или у друштву.

Знаци изгарања

Најочигледнији знакови да ћете изгорети су стална анксиозност, умор, ниски нивои енергије и недостатак интереса за рад. Индиректни симптоми могу бити осетљивост на болести, смањена физичка активност и, као резултат тога, повећање тежине, заборављивост и неспособност концентрације, стална самокритика и негативност. Ваш учинак може драматично пасти у сваком тренутку, утичући на вашу каријеру и тим, увијек проналазите изговоре да не радите посао и посао, и као резултат тога, сагоријевање почиње да утиче на ваш особни живот и односе с друштвом. Срећом, постоје начини да се избегне опасност по ваше здравље и да се спречи почетак сагоревања, а да притом остану мирни када олуја бјесни.

  1. Запамтите своје циљеве. Зашто радите свој посао? Како вам посао помаже да растете? Како побољшавате животе других људи? Ако не можете да одговорите на ова питања, можда сте изабрали погрешно место рада. Развијте стратегију за развој каријере, размислите о томе шта вас мотивише и пронађите компанију која вам заиста одговара.
  2. Пронађите креативни хоби. Разбијање уобичајеног ритма живота и допуштање да погледате шта се догађа из другачијег угла је одличан начин за проналажење нових, нестандардних приступа рјешавању животних проблема. Сликање, плетење, плес, писање - бирајте по свом укусу.
  3. Узмите времена за себе. Без обзира колико сте заузети на послу, нађите најмање 20 минута дневно да се фокусирате на ствари које вам доносе задовољство и које се не посматрају кроз призму продуктивности. Време проведено на себи помоћи ће вам да се опустите, пружите осјећај властите вриједности и подигнете самопоштовање.
  4. Потражите подршку код других људи. Размислите о људима око себе и истакните оне који су увијек спремни да вас емотивно подрже и разумију своја искуства. Проведите време са њима, радите заједно оно што вам се свиђа, само разговарајте - и схватит ћете да је понекад довољно да се спасите од изгарања.
  5. Држите се своје исхране и система вежби. Једна од првих ствари коју морате да урадите када осетите прве знаке изгарања је да обратите пажњу на оно што једете и како да редовно вежбате. Дајте себи обећање да ћете сваки дан да једете у канцеларији, да нађете теретану или спортски клуб који је на путу до ваше куће и да добијете подршку пријатеља који ће вас мотивисати да не пропустите часове и пратите шта је на вашем тањиру.
Фото: марта__милани / инстаграм.цом би унспласх.цом

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send