Метход

Која је разлика између главних типова јоге

Pin
Send
Share
Send
Send


Како да се не изгубите у разноврсности иогијских стилова?

Неки људи чврсто вјерују у чуда статичних асана, други не могу чекати да буду задужени за божанску енергију, други након предавања уче санскрит како би пронашли откривење у древним текстовима. Иако је број јога центара у Москви далеко мањи него у Нев Иорку или Лондону, проблем избора је већ актуелан. Дакле, куда идете - Асхтанга Виниаси или Сцхоол оф тхе Схадов, ви одлучујете.

Хатха Иога Сри Б.К.С. Ииенгар

Преведено са санскрита, "Хатха" значи моћ, бијес, нужност или труд. Истовремено, слог “ха” симболизира сунце, а слог “тха” симболизира Мјесец, а главни задатак хатха иоге је успостављање равнотеже у тијелу између Сунца и Мјесеца, активности и опуштања. Као прво, Хатха Иога је дизајнирана да обнови физичко здравље особе: обнови покретљивост зглобова, заустави закривљеност кичме, нормализује притисак и пробаву, ојача имуни систем и хормоне. А здравље ума и духа треба да буде директна последица физичког здравља.

Сам Иенгар је у младости патио од бројних болести: маларије, тифуса и туберкулозе. Доктори су сумњали да ће трајати више од 20 година, а са шеснаест година младић је почео да вежба јогу са супругом своје сестре, Шри Тирумалајем Крисхнамацхариом, једним од најбољих мајстора јоге у Индији који је одгојио читаву генерацију наставника. Сада је Ииенгар стар 87 година, још увијек лако стоји на глави, а број његових сљедбеника је у стотинама тисућа.

Ииенгар стил - статички: свака асана се држи неколико минута. Насупрот динамичним типовима јоге - асхтанга виниаса, кундалини - овде се тело буквално реконструише, обраћајући веома велику пажњу на најмање нијансе: истезање, напетост мишића, увртање и окретање. Штавише, за сваку особу, стандардни положаји се могу мало разликовати у зависности од тога шта је тачно потребно за њега. За правилну израду поза користе се дрвене опеке, ужад, деке и хоризонталне шипке.

Сивананда Иога

Свами Сивананда (1887-1963) је један од најпознатијих и најдражих индијских учитеља јоге. Доктор по тренингу, у 37. години, дошао је у Ришикеш. Тамо је одлучио да постане пустињак. Медитирајући 12 сати дневно и радећи јогу са својим учитељем, Свами Сивананда је наставио своју медицинску праксу. Године 1932. основао је ашрам у Ришикешу, што је означило почетак његове школе јоге. За његово време, Сивананда је био готово револуционаран: позвао је недодирљиве у кућу и на асхрам, бранио је право жена да уче јогу. Након што је Свами отишао 1963. године, многи његови ученици су отишли ​​да предају јогу у Европи и Америци.

Систем јоге који је створио Сивананда је статична пракса. Његова главна разлика од Ииенгар иоге је то што се, пре свега, уче ученици не асане и пранајаме, већ дубоко опуштање. Верује се да само ако сте потпуно опуштени, асане ће имати користи и заправо ће трансформисати не само тело, већ и дух. У зависности од индивидуалних карактеристика, менталне структуре и физичке спремности ученика, инструктор бира праксу опуштања. На пример, за почетак, биће вас научено да потпуно опустите лице, а тек онда - позицију Кобре или плуга.

Пет основних принципа Шивананде јоге су: правилна вежба (асане), дисање (пранајама), опуштање (шавасана), дијета (вегетаријанска) и медитација (проучавање светих списа Веда и размишљање о њима).

Асхтанга Виниаса Иога

Други ученик Крисхнамацхарие, Патабха Јоис, за разлику од Ииенгара, задржао је динамичан стил свог учитеља, иницирајући асхтанга-виниаса-иогу, један од најмоћнијих и најбржих система хатха јоге. У Асхтанга Виниаси, све асане су сакупљене помоћу Виниасас - динамичких лигамената. Биће потребно научити не само виниасу, већ и посебну праксу пранајаме - то се зове Ујаии, или Вицториоус дах. Синхронизовано са покретима, дисање помаже да се тело загреје изнутра и акумулира велика количина енергије.

Прекомерно знојење у процесу тренинга, очишћени сте од токсина и токсина, а захваљујући виниасаму обезбеђује активну циркулацију крви. Поред тога, велика пажња се посвећује имплементацији специјалних енергетских брава, или бандха, које дистрибуирају енергију по целом телу, као и правцу погледа, или дрисхти. Свака виниаса одговара одређеном дрисхти - на врху носа, на трећем оку, на длану, на великим прстима, горе, десно, лијево, на пупку. То омогућава практичару да смири ум и постигне унутрашњу концентрацију. Укупно, постоји шест нивоа у систему Асхтанга, који се враћају у степену.

Кундалини Иога

Кундалини Иога - Иога енерги цханнелс. Према хиндуистичким веровањима, кундалини је изворна духовна енергија стварања која је створила космос. Она је присутна у људском телу у не-пробудјеном, успаваном облику на дну кичме (у муладхара чакри). Да би се остварио главни циљ јоге - да се споји са божанском свешћу, јогин мора пробудити кундалини и подићи га на централни енергетски канал дуж кичме до седме чакре. Систем кундалини јоге је развијен и расподељен међу сикима - ратницима средњевековне Индије од државе Панџаб. Седамдесетих година прошлог века гуру Сири Сингх Сахиб (Иоги Бхајан) постао је први наставник који је увео Северну Америку и Европу у Кундалини јогу.

"Неки уче јогу као да је то само скуп вежби - ништа више, али такви људи немају право да се називају јогинима. Ако је флексибилност тела и способност да се заузму различити положаји направили особу јогија, циркуски кловнови би били најбољи јогији", каже Иоги. Бхајан и увјерава да пракса кундалини јоге омогућава особи да за 2-3 године постигне исте резултате, чије постизање методама хатха иоге траје 20-25 година.

Кундалини јога укључује разне медитативне технике (или вјежбе). У већини случајева, медитација траје 3 минуте, 11 минута, 22 минута, 31 минут, 62 минута или 2,5 сата. Очи су обично затворене, а око се фокусира на тачку обрва (ово стимулише хипофизу и интуицију) или на врх носа, што помаже у контроли ума. Практично у свим медитативним праксама примењује се мудрост. Понекад се користе посебне врсте дисања. Многе технике се изводе са посебном музиком или праћене пјевањем мантри. Ако нема посебних инструкција, онда медитирајте седећи, са равном кичмом.

Кундалини јога се заснива на кријама - посебним комплексима динамичких вежби у комбинацији са дисањем и медитацијом. Међутим, чак и ако себи не поставите циљ да стекнете просветљење, Кундалини јога помаже да се поврати емоционална равнотежа. Најпознатији амерички учитељ, Кундалини јога, је Гурмукх, подучавала је „да ослободи потенцијал и опусти ум“ половине Холливоода. Цинди Цравфорд је недавно признала да сада захваљује Гурмуку за Кундалини јогу и све сретне промјене у њеном животу.

Три Иога

1980. године, Американац Кали Раи, почео је да доживљава стање које се назива крииавати током медитације - под утицајем пробуђене кундалини, почела је да изводи спонтане асане, вежбе дисања и мудре - ритуалне гестове који служе да концентришу енергију. Ту се родила траи јога - веома медитативна, глатка пракса у којој су статични положаји замењени динамичним кријама. Снопови наликују плесним покретима, а пракса је један мекани ток. Траи-иога сљедбеници вјерују да је ово оригинална иога, која представља космичку моћ стварања, а ријеч "пладањ" у име значи троструки основни принцип који лежи у основи универзума, и три енергије које су саставни дио сваког од нас: Сат (егзистенција) ), Цхит (Знање) и Ананда (Блисс). А задатак јоге је јединство, хармонија и равнотежа тела, ума и духа.

Школа јоге Схадов

Име „Јога сенке“ преузето је из шестог поглавља древне тантричке расправе „Шива Свародаи“. Ово поглавље, које се зове “Јога човека сенке”, говори о разним манифестацијама сенке и њиховом значењу унутар и изван људског тела. Према анатомији хатха иоге, људско тело се састоји од три одвојена тела и пет шкољки, или сенки, а растварање ових сенки у процесу праксе је главни задатак јоге.

Тренинг се заснива на древним текстовима Хатха јоге, који кажу да сви фиксни облици морају бити изграђени тако да развијају праксу слободног стила - то гарантује дуг живот и неопходан је корак у постизању просветљења. Главне позе које морају обавезно да буду укључене у праксу су: стајање, седење, лежање (лицем надоле, горе, постранце), бочно, уздигнуто, закривљено, искривљено, чучњеви, равнотеже, предњи завоји, назад и кривине у облику спирале.

Фитнесс Иога

То није сама школа и има веома индиректан однос према древним индијским учењима. Заправо, ово је оно што остаје јоге, ако уклоните филозофију, идеје о енергетској структури човека, мантре, пранајаме и мудре. Најближа ствар је правац Асхтанга Виниаса, од којег је фитнесс јога добила само низ динамичких лигамената. Поштено, треба напоменути да то не прате сви наставници. Инструктори често укључују елементе класичне кореографије и вежбе истезања. То је јога за оне који желе да побољшају своје држање, побољшају своје пропорције и изгубе тежину, али дефинитивно више воле траци за медитацију, док Пранаиама преферира чашу свежег сока. А ако се плашите мистичних асоцијација или једноставно немате времена да одете у детаље и прочитате изворне изворе, не журите да одустанете од мисли о јоги. Варијација фитнеса је још боље него ништа.

Најмодерније области јоге, које нису заступљене у Москви:

Бикрам Иога

Најтоплија (у сваком смислу) фасцинација холивудским звездама и радохоличарима на Манхаттану - јога у дворанама са температуром ваздуха од 40-43 степени Целзијуса. Њен творац, Бикрам Цховдхури, рођен је у Калкути 1946. године, а са четири године је почео да узима часове јоге од једног од најпознатијих индијских учитеља, Бисхну Гхосх, млађег брата Парамахансе Иоганаде, који је написао Аутобиографију јоге. Са 13 година, он је постао победник Алл-Индиа Јога Цхампионсхипа и задржао је тај наслов до своје 17 године, када га је повреда колена ставила на болнички кревет. Лекари су били сигурни да Бикрам никада неће моћи самостално ходати, али се вратио свом учитељу и шест мјесеци касније био је здрав. Тада је Гош благословио свог ученика да отвори центре за јогу у Индији, Јапану и касније широм света.

Након пресељења у Америку, Бикрам је развио и почео да уводи своју револуционарну методу “вруће јоге”, тврдећи да су индијски риши живели у веома врелој клими и практично све асане су дизајниране за загрејано тело, а вежбање на температури од 20 степени је потпуна бесмислица. Године 1973. отворио је студио у Беверли Хиллсу и од тада је успио знојити готово све звијезде Лос Ангелеса, од Мадоне и Мицхаела Јацксона до Ирвина Велцха и Салме Хаиек. Комплекс Бикрам Иоге се састоји од две вежбе дисања и 26 најједноставнијих асана Хатха јоге, које се изводе веома брзо (од 10 до 60 секунди за сваку позу).

Навијачи тврде да Бикрам Иога чисти организам од токсина и токсина, ослобађа болове у леђима, мигрену, астму, дијабетес, проблеме са јетром и слезином, а такође помаже у брзом опоравку од повреда. Доктори су забринути да велико оптерећење на врућини може бити опасно за срце, а висока температура лоше утиче на способност мушког рођења дјеце. У међувремену, Човдхури ће патентирати сопствену асану - први пут у историји када духовно учење постаје тржишни бренд.

Јивамукти Иога

“Јива” на санскрту значи индивидуална душа, “мукти” значи ослобођење. “Настојимо да подучавамо јогу као духовну праксу и подсјећамо ученике да они чине тешко мистично путовање у просвјетљење. И створили смо метод који вам омогућава да не залутате, ”каже креатор овог система, Давид Лифе. Међу онима које су он и његова супруга Схарон Ганнон поставили на прави пут су Стинг и Труди Тилер, Цхристи Турлингтон и Русселл Симпсон. Давид (уметник и музичар) и Схарон (плесач и певач) открили су јогу у касним 1970-им, студирали су у Индији од Свамија Шивананде и Свамија Нирмаланданде, и заправо су први покушали да доведу духовни аспект у учење јоге на Западу - певајући верске химне и мантре, медитације и предавања о филозофији. У својим учионицама, уместо белих зидова и тепиха, ученици су открили олтар на којем је Шива, св. Тереза ​​од Авила и Фаири Глинда из Чаробњака из Оза.

Ако одете у један од Јивамуктииоги центара у Њујорку, Лондону или Торонту, поред интензивног извођења класичних Асхтанга-виниаса иога асана, имаћете прилику да разговарате о древним санскритским текстовима и пјевајућим молитвама, учећи пранаиаму и крииа иогу (праксу пречишћавања). Поред тога, постидјет ћете се јела од меса и снажно ће вам препоручити да постанете вегетаријанац. И стави у соундтрацк Беатлеса и индијског џеза, Билли Лесвелл. Давид и Шарон су весели анархисти који кажу да не постоје правила осим једног: "Можете директно ступити у контакт са Богом, независно." Њихова јивамукти јога је доказани начин да се то уради међу космополитском метрополом, а не у тишини хималајске пећине.

Повер иога

Овај стил је 1995. године увео Берил Бендер Бирцх. Као што и доликује човеку са презименом Бендер, она је направила малу фалсификат, засновану на редоследу прва два нивоа асхтанга виниаса и дала им ново име - једноставно и приступачно сваком Американцу. Поред вежби које јачају мишиће и повећавају флексибилност, моћ јоге посвећује велику пажњу дисању и фокусира се на концентрацију и мобилизацију емоционалних ресурса. Заправо, један од главних задатака ове методе је да учини особу не толико просветљеном, већ моћнијом, отпорнијом и енергичнијом.

Поред Бирцх, још три модерна учитеља јоге у Америци су Бриан Кеста, Барон Баптист и Марк Бланцхард. Ово последње је омиљено славно лице, посебно Јеннифер Лопез и њен имењак Анистон.

Вини-Иога

Једно од најпопуларнијих праваца које је створио истакнути индијски учитељ ТКВ. Десикацхар и његов амерички студент Гари Кравтсов. Главни постулат Вини-јоге - пракса мора бити строго персонализована, то јест, наставник мора створити јединствен програм за сваког свог ученика. Заправо, подсећа на "јогу по реду". Поред асана, обавезни програм Вини Иоге укључује пранаиаму, бандху, певајуће мантре и религиозне химне, медитацију, проучавање ритуала и текстове јоге. У овом случају, главна разлика између Вини-Иоге и Асхтанга Виниаса је у томе што у другом постоје тешке секвенце асана, ау првом низу спонтано се сабирају, у зависности од расположења и специфичних потреба практичара. Одлична терапеутска техника - да се ослободите болести, лоших мисли и апатије.

Фото: аделлбридгес / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send