Метход

Како добити ужитак од посла?

Шта ако посао доноси разочарање?

Након 30 година живота, мото Гретцхен је постао мото "Учините оно што волите, а новац ће доћи". Напустила је посао у канцеларији, покушавајући да зарађује за живот кроз писање. Ово је више у складу са њеним креативним тежњама. Тада су дошли тешки тренутци и наредбе су престале да долазе. Након што је скоро годину дана нашла посао, одлучила је да преузме мјесто шефа агенције за социјални рад у сусједном граду. Агенција се практично не финансира, што значи да не може помоћи многим људима у невољи. Често се осећа импотентном и депресивном. Али она треба посао, и она верује у свој посао. Она схвата да треба да промени свој став - али шта конкретно да уради?

Вецини нас је потребан посао за зараду. Али ствар није само у економији: друштво као цјелина нас одређује послом који обављамо. Поред тога, можда сте одрасли са уверењем да се све може постићи, а прилика да нађете посао по позиву је пут ка срећи. Међутим, стање економије је такво да можете имати среће ако уопште имате посао. Због тога може постојати стање сталног незадовољства радним данима.

Како се носити с нескладом између онога што волите и како зарађујете за живот? Шта ако рад доноси разочарање, не инспирише и слабо се плаћа? Или ако радите у компанији у којој је фокус на добити, а занемарује се креативни потенцијал запослених и њихова жеља за добробити? Са становишта јоге, није важно какав посао радите, већ како то радите. Извори јоге садрже препоруке о томе како да се свакодневни рад претвори у праксу: јасно дефинишите своје вредности, а затим развијете став према послу који ће омогућити да ваше акције одражавају ове вредности и служе им. Ова пракса даје смисао чак и најнеобичнијем раду. Штавише, отвара се пут слободи, која се може пратити, бити у епицентру свакодневних послова. Пет темељних принципа помажу у изградњи њихових акција на послу у складу са праксом јоге. Они су преузети из Бхагавад Гите, у којој Кришна учи Арјуну како да буде јогин док обавља своје дужности ратника. Ови принципи дефинишу оно што се често назива карма јога, акциона јога. Утеловљење ових принципа у вашем раду можда вам неће донети богатство. Међутим, то ће помоћи да се живот на послу усклади са животом на простирци.

  1. Обавите посао који одговара вашем идентитету. Боље је ваша дужност, осредње извршена од странца, савршено поштована. Бхагавад-гита, 3-35. То је основна идеја Бхагавад Гите, која помаже да се рад претвори у јогу. Ако свој посао видите као непрекидну борбу, требало би да поставите себи једно питање - да ли је за вас прикладно? Рад који одговара вашој природи, у идеалном случају, је посао који можете добро обавити, као и онај који изгледа исправан, стваран и задовољава ваше вриједности. Међутим, понекад посао који вас највише привлачи неће моћи да вам обезбеди финансијску помоћ. Многи уметници, јогији, писци и активисти заједнице су у овој ситуацији. Тада ћете морати да потражите начин да зарадите за живот који одговара вашим вјештинама и вриједностима док плаћате рачуне. Када Гретцхен више није била у стању да зарађује за живот од писања, питала се како да искористи своје друге природне таленте како би добила боље плаћени посао који доноси одређену корист друштву. Знала је како да води људе добро; могла је брзо и енергично организовати волонтере да организују испоруку хране за странку. Другим ријечима, они су прилагођени једни другима овим радом - она ​​само треба да преформулише свој став према њој.
  2. Вежбајте вештине у акцији. Јога - у делима вештина. Бхагавад-гита, 2-50. Кришна каже свом ученику Арјуну да је јога акција (у ствари јога рада) најбољи начин за ослобођење. Он чак описује јогу као "вештину у акцији". Вештина о којој говори Кришна није само добар задатак. Говори о нечем дубљем: јогијској способности да се у потпуности преда задатку. Примена акције јоге је без да чините све што чините, уз пуну пажњу ради саме акције. Морамо претпоставити да сте навикли показивати све најбоље у себи на тепиху. Међутим, у свакодневном животу, радом у канцеларији или припреми вечере, можете дозволити себи да будете ометани, постаните одсутни или да паднете под утицајем негативних емоција. Ако имате на уму потребу за пуном присутношћу и пажњом, моћи ћете да се носите са сопственим отпором и не будете ометани. То ће вам помоћи да обавите посао на најбољи могући начин. Када је ваша пажња у потпуности фокусирана, вјероватноћа грешке се смањује, јер се могућност несвјесног понашања смањује - на примјер, изражавање незадовољства или судјеловање у повлачењу у уреду. Најкраћи пут до овог нивоа присутности је да поставите себи једноставно питање. Када се осјећам досадно, ометам се или одупирем задатку, кажем себи: "Претпоставимо да је ово посљедња ствар у вашем животу. Претпоставимо да ћете за 10 минута пасти мртви. Како бисте жељели да остварите овај задатак?" Ово може изгледати екстремно, али мисао о смрти одмах запали жељу за беспријекорним дјеловањем и води вас у стање пуног присуства у текућем раду.
  3. Одбаците резултат. Само ви имате право да делујете, али никада на њене плодове. ”Бхагавад-гита, 2-47. Можда је то најфундаменталније и, коначно, ослобађајуће учење о јоги рада. "Ви само имате право да радите, али не и његове плодове", каже Крисхна. "Зато немојте тежити резултатима својих поступака." Када сам први пут прочитао ову фразу, замрзнуо сам се. Помислио сам: како можете да урадите нешто што вам је драго, а да не будете везани за резултат? Пошто сам провео много година покушавајући да примени ове две реченице, могу вам дати два разлога зашто су то најмоћнија доктрина иога рада. Прво, немогуће је предвидети како ће се све догодити. Не можете знати да ли ће неко купити вашу скрипту или ако ученици вечерас дођу на ваш разред јоге. Међутим, када радите ради самог себе, а не да бисте постигли жељени резултат, имате мање разлога да бринете о томе шта ће се догодити. Такође је мало вероватно да ћете се осећати много разочарано ако ствари крену наопако, као што сте се надали или планирали. Друго, када сте превише забринути за успјех или неуспјех, покрећете све негативне аспекте ега. Ви паничите, и то може довести до погрешних одлука, или ћете се утрнути јер не знате шта да радите. Или сте толико фокусирани на постизање циља да заборавите на очување професионалне етике. Намерно одбијање да се веже за плодове нечијег рада је одвајање себе од захтева ега до успеха или страха од негативног ега да пропадне. Наравно, лакше је о томе размишљати него практицирати ово учење. То није нешто што се може урадити једном за свагда. Ово мора да се ради дан за даном, понекад из сата у сат, током целог живота. Почните тако што ћете покушати дубоко разумјети ово учење. Запитајте се шта ће то заиста значити у вашем животу ако верујете у њу и примените је. Анализирајте, на пример, како би то било да радите за своје добро. Схватите разлику између одустајања од плодова својих акција и безбрижности или апатије тих поступака. Откријте како се, корак по корак, можете ослободити од везаности за резултате без да постанете фаталиста или песимиста. Размислите о томе како можете живјети страствено и, ипак, дистанцирати се од онога што се може догодити. ТС Елиот је ту равнотежу описао изванредном линијом из циклуса песама "Четири квартета": "Учите нас да се бринемо и да се не бринемо". Наравно, једног дана ћеш имати лоше расположење, ниси робот. Али ако се сетите да у вашем уговору са животом није написано да увек треба да добијете оно што желите, видећете да ако дубоко оплакујете губитак или покушате да поправите штету од грешке коју сте направили, нећете се осећати као жртва.
  4. Радите као министарство. Сматрајте себе онима који служе, мисле о другима као онима којима служите. Коментар "Бхагавад-гите", стихови 18-65, написао Јнанесхвар. Прихватање посла као службе за особу која живи у потрошачком друштву може бити прекретница у животу. Служити значи нешто учинити, не само за властити профит или самопоштовање, већ и за помоћ другима. Осећај услуге може се довести до било каквог посла, а онда чак и непријатни задаци постају смислени. Неки од нас требају личну службу. Наше срце се отвара када служимо једној особи: клијенту, пријатељу или члану породице. Другима је потребан осјећај да служе нешто веће: заједницу, планету, Бога. Ово је најкраћи пут ка духовном расту. Када се осећате потцењеним, незадовољним или незаинтересованим за ваш рад, пребаците свој унутрашњи однос са "Шта ја не долазим овде?" на "Шта могу дати?" тренутно побољшава расположење. Ако министарство постане ваша примарна вриједност, помоћи ће вам да знате не само оно што треба да радите, већ и да схватите да ли тренутно радите праву ствар. Пре него што урадите нешто на послу, запитајте се: "Коме или чему служи?" Да би се ускладили са принципима јоге, одговор на ово питање мора да буде следећи - он служи нешто више од ваших егоистичних потреба или егоистичних потреба других (укључујући, парадоксално, егоистичну потребу да служе!). Ово министарство садржи осећај да ваш рад помаже да промените свет на боље. Можда је ваше министарство да сте спремни да слушате своје колеге. Ако сте менаџер, онда је ваша служба водич за оне који раде са вама. Прави карма иогин покушава да схвати како може да служи, чак и под неповољним околностима. Служење није мука и патња за праведну ствар, нити допуштање другима да сами себе искористе. Када сте у тешкој ситуацији, лако је почети мислити да морате одустати прије него што паднете. Гретцхен се такођер суочила с тим када је почела радити у својој агенцији. Одустала је од свог приватног живота и утонула у посао, осећала се љутом и кривом, ако није дала све 150 одсто. Најбољи излаз из ове тешкоће је да се укључите у ову једнаџбу. Размислите о томе шта вам је потребно да бисте имали максималну корист - на пример, више слободног времена или помоћ колега. Један од мојих уценика открио је да је уцинила свој идеал слузбе, радеци за избирљивог сефа који је уцинио све своје напоре здраво за готово и никада није ценио њен допринос. Морала се питати не само о томе ко је тако несебично служила, већ и зашто вјерује да министарство пориче потребу да се заузме за себе.
  5. Претворите свој рад у чин давања. Тод тога ко врши радње дајући их Највишем и одбијајући из прилога, без грешака. Бхагавад-гита, 5-11. Последње учење које Кришна даје Арјуни у свом највећем дискурсу о јоги акције, унапређује праксу служења корак даље. Шта год да радите, каже Кришна Арјуни, претворите га у принос, а онда ће и сам посао постати пут ослобођења. Ваша преданост не мора бити усмерена на одређено божанство. Најважније је да у своје акције уложите молитвени осећај, испуњавајући их значајним. Онда ће и најједноставнији задатак бити битан. Можете ментално да кажете: "Ја дајем овај дан и тражим да моја дела буду корисна свим живим бићима", или "Доносим овај посао Богу", или "Посветим ово
    Радите са својим болесним пријатељем тако да му здравље буде боље. “Чак и када почнете са овом праксом као чистом формалношћу, увидјет ћете да она има непримјетан учинак на ваш живот. Мистична разина, рад као понуда даје нам осјећај припадности нечему великом, а онда све што радимо изгледа као нешто више смислено.Донирајући свој рад, нашу праксу, па чак и наше уобичајене дневне активности, претварамо је у ОСУ све његове активности.
Фото: сиерливијаиа / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...