Метход

Како отворити свој креативни канал

Pin
Send
Share
Send
Send


Како ући у стање инспирације и не бој се показати своје таленте.

Креативност је важан дио људског искуства, али инспирација нас оставља у најнеповољнијем тренутку. Испоставља се да ће му практиковање јоге и медитације помоћи да се врати.

Веза између јоге и креативности изгледа очигледно, али да ли постоје научни докази иза ове изјаве? Који делови нашег мозга су активни током креативних активности и да ли су оне исте области које се стимулишу током јоге и медитације?

У својој књизи Тхе Еурека Фацтор: Аха Моментс, Цреативе Инсигхт и Браин, Јохн Куниос и Марк Бееман објашњавају који се процеси одвијају у различитим подручјима мозга и да ли их можемо намјерно поновити. Према њиховим истраживањима, постоје три услова који корелирају са "Аха! - моментима", или моментима креативног увида:

  • Опуштени фокус где се активност мозга успорава од брзе бета до спорији алфа таласи.
  • Хумор и позитивни емоционални став
  • Мета-свјесност, или свијест о властитим мислима

Куниос и Бееман су примијетили да када особа улази у стање опуштеног фокуса, валови фронталног кортекса успоравају алфа ритмове, повећавајући способност проналажења рјешења за различите проблеме и нове увиде.

Истраживачи Алице Греен и Елмер Греен направили су слично откриће проучавајући ефекте јоге на мозак: током експеримента откривено је да мождани таласи јогија успоравају на алфа ритмове неколико минута након почетка тренинга, а затим у тхета ритмове.

Као резултат друге студије о снимцима мозга добијених током Нидра праксе, др. Ханс Лу и Троелс Кјаер су открили да дубока медитативна релаксација узрокује тхета мождану активност: тхета таласи су повезани са релаксацијом и инспирацијом, а неки научници чак вјерују да су повољније за креативност него алфа таласи.

Другим речима, медитативне и јога праксе могу успорити мождане таласе ка алфа и тхета ритмовима, стварајући идеалне услове за креативност: развити креативност и пронаћи инспирацију, покушајте Нидра иогу или зазен медитацију како бисте ушли у тхета стање.

Па, ако требате пронаћи рјешење проблема - покушајте стимулирати алфа валове уз помоћ мантра медитација или уживати у Схавасани. Да бисте били сигурни да ове методе функционишу, вежбајте рано ујутро или у паузама између радних токова - тако да можете одмах схватити да сте пуни нових идеја и спремни сте да приступите сваком задатку из нове перспективе.

Фото: мелинисери / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Јули 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send