ВРСТЕ АСАНА

Саламба Схирсхасана

Наслон за главу са ослонцем.

Техника:

 1. Седите у Вајрасани (поза Тхундерболт) и, нагињући се напред, спустите круну на поду на удаљености од 15-25 цм од колена.
 2. Окрените прсте руку и ставите их на потиљак, стварајући тако неку врсту „кациге“. Везање прстију треба да буде снажно, а палац треба да буде притиснут на основу лобање.
 3. Исправите ноге и гурните их напријед све док карлица није изнад ваше главе.
 4. У овом положају, телесна тежина треба да падне на врх главе. Можете лагано нагнути главу да би се тежина приближила челу.
 5. Нека изглед буде мек и поглед на под неколико центиметара далеко. Такође можете затворити очи и фокусирати се на обрву. Никада не стављајте тежину на задњу страну главе. Идеално би било да врат задржи своју природну кривуљу.
 6. Поравнајте позу, фиксирајте положај главе и останите у том положају десет секунди. Руке би требале бити најмање једна трећина тежине. Ако вам очи постану црвене када изводите Схирсхасан, то значи да сте предуго у пози.
 7. Сада полако откините ноге с пода, савијте кољена и повуците кукове до груди.
 8. Држите ову позицију 2-3 секунде.
 9. Затим полако усмерите колена према стропу тако да су пете близу стражњице, а равнотежа са савијеним ногама на пет секунди.
 10. Онда лагано исправите ноге. По правилу, почетници померају тежину на лактове. Постепено ћете научити да поравнате тело у једној линији, балансирајући на круну и преносите већу тежину на врат. У овом случају, имаћете осећај да је тело нагнуто уназад. Такав положај је сигуран само ако можете макнути рамена од ушију, водити лопатице до доњег дијела леђа и интензивно се повући. У супротном, оптерећење главе ће повећати притисак на врат, што може довести до повреде.
 11. Када напуштате позу, будите веома опрезни. Поновите све описане покрете обрнутим редоследом, задржавајући се у свакој од средњих позиција у трајању од 3-5 секунди - тако ћете избећи јак одлив крви из главе.
 12. Нежно се пријавите Баласана (Постање бебе) и опустите се 10-20 секунди. Прво останите у пози док не осјетите нелагоду. Како будете владали Схирсхасаном, постепено повећавајте време проведено у њему на 5-15 минута.

Погледајте видео: John Schumacher Teaches Salamba Sirsasana I (Новембар 2019).

Загрузка...