Метход

4 асане за опуштање сигурно

Вежбајте ове једноставне асане прије спавања како бисте се ријешили напетости и тјескобе.

Савремени човек се свакодневно бави невероватним стресом. Нажалост, - поготово то се односи на особу руског менталитета - он то не сматра нечим важним, нечим са чиме треба радити, што треба третирати. Он потискује у себи умор и иритацију као емоције недостојне постојања. У међувремену, акумулирају се у организму, развијају се у хронични стрес, што изазива хормонску неравнотежу, главобоље, проблеме са гастроинтестиналним трактом, смањује имунитет и погоршава жељу за лошим навикама.

Ако осећате да у последње време једноставно не можете да пронађете излаз из ове ситуације, немате довољно снаге за основне акције, желите да спавате, осећате недостатак енергије, онда сте највероватније под великим стресом. Стручњаци не препоручују вођење пасивног начина живота у том периоду, али будимо искрени: за вријеме слезине мало нас жури у ходник или рашири тепих - силе једноставно нису довољне.

Ове 4 једноставне али ефикасне асане препоручујемо за недељу дана пре спавања, које лагано враћају снагу, умирују нервни систем и успоравају производњу штетног хормона кортизола.

  1. Сукхасана (удобан положај). Седите са равним леђима у удобном положају. Ставите ћебе ако се осећате тако удобно. Покријте очи, поравнајте рамена и почните дисати мјерљиво и дубоко. Покушајте да ухватите пријатан осећај који настаје из свесног дисања. Да бисте то урадили, немојте да дишете, издахните, не покушавајте да дишете "исправно". Чак и ако тренутно не осјећате опуштајући учинак, наставите. Због кумулативног ефекта, након неколико дана, изгубит ћете напетост и анксиозност ће постати мање изражена. Останите у асани око 5 минута.
  2. Випарита Карани (ноге на зиду). Нанесите тепих окомито на зид и седите на њега тако да се задњица и изравнане ноге чврсто притисну уза зид, формирајући угао од 90 степени. Да би се олакшала асана, под доњи део леђа можете ставити подупирач или замотано ћебе. Раширите руке на страну, затворите очи, дубоко удахните. Биће тешко особи која је у напетости да се ослободи мисли, па немојте бити обесхрабрени раније ако напетост не нестане. Останите на положају 5 минута и наставите до следеће асане.
  3. Супта Бандха Конасана (лежање лептира). Остани на леђима. Спојите стопала, повуците их у област препона, раширите колена и спустите их на под ако имате довољно растезања. У овом положају постоји снажно опуштање, иако се држање чини једноставним и некомплицираним. Не треба да покушавате да га компликујете повећањем продужетка унутрашње површине кукова - тренутно, не истезањем, већ релаксацијом је приоритет. Покријте очи, држите 5 минута.
  4. Савасана Обуците чарапе, узмите тепих, угасите светла, искључите музику или ставите врло глатку мелодију. Узмите удобан лежећи положај. Раширите руке и ноге, покријте се покривачем, затворите очи и само будите у том стању. Сада не морате пратити ваше дисање, анализирати своју праксу, сањати или визуализирати, само лежати овдје и сада. Скенирајте тело пажљиво, ослободите се стреса, ако га приметите. Замислите да је ваше тело тешко, чврсто притиснуто на под. Одмарајте се, али немојте спавати, 10-15 минута.
Фото: иога_медицине / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Новембар 2019).

Загрузка...