Метход

Јога и пилатес: пронађите 5 разлика

Pin
Send
Share
Send
Send


У ствари, ове две праксе имају много више разлика него заједничке карактеристике.

У ствари, ове две праксе имају много више разлика него заједничке карактеристике. Рећи ћемо вам о пет главних.

 1. Оригин. Јога је настала у јужној Азији пре неколико хиљада година, проширила се широм света и постала део мноштва култура. Данас постоји велики број стилова јоге, укључујући Ииенгар, Бикрам, Асхтангу, Кундалини и Виниаса.

  Пилатес је добио име по свом творцу Јосипу Пилатесу: као дијете боловао је од болести која му је ограничавала покретљивост, па је почетком 20. стољећа развио низ вјежби за рехабилитацију и јачање мишића и лигамената. Пилатес се 1960. преселио у Нев Иорк и тамо отворио свој студио - нови систем обуке у циљу развоја снаге, издржљивости и флексибилности привукао је професионалне плесаче и балетске плесаче, који су постепено довели до велике славе Пилатеса.

 2. Очекивања од часова. Тешко је рећи шта можете очекивати од посете јоги - то зависи од комбинације различитих фактора, као што су учитељ, студио, па чак и дан у недељи.

  Будите опрезни ако се вежба једноставно назива "јога", јер су стилови потпуно различити једни од других и могу бити дубока сесија опуштања као и снажан тренинг који ће учинити све ваше мишиће радом. Свакако питајте који стил нуди ваш студио, тако да се ваши наступи подударају са стварношћу.

  Настава пилатеса је конзистентнија: по правилу се вежбе изводе на мат или машини за реформаторе који лежи на леђима, са ваше стране или са лицем надоле, и имају за циљ да развијају флексибилност и смањују отпорност мишића. У Пилатесу постоји степен степена тежине - од почетника до напредних - али, за разлику од јоге, не постоји подела стилова.

 3. Сврха Разноликост иана асана вам омогућава да укључите цело тело у рад, а свака поза је балансирана супротно, да би уравнотежили рад мишића. Лекције не захтевају додатну опрему, али понекад наставници користе блокове или траке да им помогну да се нађу на правом месту.

  Пилатес вјежбе су обично изолирани покрети и изводе се у заданом броју сетова. Циљ лекције је да се фокусира на поравнање кичме и јачање мишића језгра како би се добила потпуна контрола над покретима тела.

 4. Дисање У јоги, дисање се сматра извором живота и енергије која пролази кроз тело. Сврха рада на дисању је да се култивише и контролише ова виталност, а различити стилови јоге укључују употребу различитих техника дисања.

  Пилатес, с друге стране, не користи различите методе, већ учи константан и константан напор и свјесну контролу удисања кроз нос и издисања кроз уста током цијеле сесије.

 5. Духовност Пракса јоге је нераскидиво повезана са духовним развојем: она се враћа у историју његовог настанка. Током миленијума свог постојања, јога је еволуирала из једноставног држања, са ногама које су прешле на велику разноликост асана, али свака од њих је још увек заснована на медитацији, а свака пракса се завршава са Схавасаном.

  Спор темпо вежбања са Пилатес системом може помоћи да се ослободите стреса, али нема никакве везе са духовним искуством које ће донети јога пракса.

Фото: робинмартиниога / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send