Питање стручњаку

Шта је бандха и како раде

Pin
Send
Share
Send
Send


Зашто је корисно правити ове браве током праксе и живота?

"Бандхи је посебна група Хатха Иога техничара. Они се користе да побољшају ефекат праксе асана и пранајаме, као и вешта метода за побољшање безбедности праксе", каже Александар Дудов, аутор АПНЕА јоге.

Постоје четири главне бандхе: Мула бандха, Уддииана бандха, Јаландхара бандха и Маха бандха као комбинација прва три.

  • Мула Бандха - Ово је контракција мишића перинеума и мале карлице. Може се извести и током праксе асана и током пранајаме.
  • Уддииана бандха, или вакумирање абдомена након истека, врши се током јогијске контроле дисања уз коришћење задржавања даха.
  • Јаландхара бандхаили се грло, у облику спуштања браде до груди, користи иу пракси асана иу пракси пранајаме.

Санскритска ријеч "бандха" се преводи као "дворац". Али у смислу механизма бандх се прецизније преноси ријечју "вентил". Бандхе, попут вентила, на рачун контракције мишића и редистрибуције унутрашњих притисака у телу регулишу и усмеравају прана-енергетске токове.

Унутрашњи органи, нервни систем, ендокрини систем и бандхи

Бандхе се активирају у подручјима гдје постоји огроман број живчаних завршетака: карлица, подручје соларног плексуса и подручје врата.

Неуро-мишићна контракција (бандха) ствара позитиван притисак, сигнал из кога путује до кичмене мождине до мозга. Тако, јоги има способност да контролише физиолошке системе тела који се не могу контролисати.

Бандхи благотворно делује на респираторни систем, циркулацију крви, нервни и ендокрини систем.

Бандхе и телесне шупљине

У људском телу могу се издвојити четири главне шупљине: карлична шупљина, абдоминална шупљина, плућна шупљина и лобања. Бандхи вентили помажу да се ове шупљине међусобно изолују, што вам омогућава да контролишете унутрашњи притисак у њима.

Ово је важно, на пример, када држите дисање док изводите вежбе дисања, јер вам омогућава да их учините безбеднијим и дуже.

Промена притиска током активације бандха утиче на проток телесних течности (крви, лимфе), стварајући додатни тон у унутрашњим органима. Ово је још један позитиван здравствени ефекат бандх праксе.

Бандхи и сигурност

Употреба Мула Бандхе током праксе асана омогућава да се повећа безбедност асана и да се правилно изгради јогијска форма. Мула Бандха пружа трауму кичми и сакруму због додатне подршке мишића трбушне регије и карлице.

Јаландхара бандха је веома важан током праксе пранајаме да контролише повећање интракранијалног притиска.

Ефекти коришћења бандха у пракси

Сумирајући, можемо разликовати следеће ефекте коришћења бандх-а у пракси:

  1. ствара унутрашњу ватру у телу,
  2. доприносе правилној детунацији кичме у асани,
  3. створите лакоћу у телу
  4. тонирају унутрашње органе и уклањају систем излучивања,
  5. стимулише парасимпатичку поделу нервног система, ублажава психички стрес, нормализује ендокрини систем, шаље енергију пране у мозак.
Фото: сусиеванессаиога / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send