Питање стручњаку

Да ли је могуће практиковати јогу без духовног аспекта?

На питање је одговорио учитељ јоге Ииенгар Мариа Схатланова.

Да ли је могуће практиковати јогу без духовног аспекта? Можеш. Истина, у примарним изворима се неће говорити управо о јоги. Можете радити своје тело, здравље, чак и свест, називајући га јогом - и делом ћете бити у праву. Али само делимично.

Прва позната дефиниција јоге дата је у Махабхарати. Каже да је јога свесна акција. Касније, у јога-сутрама Патањалија: јога је заустављање вибрација свести. Следећа у Хатха Иога Прадипике: Јога је управљање енергијом. У свим овим дефиницијама јоге, нема речи о духовности.

Али ови изворни извори су прожети високо духовним садржајем. Они су истовремено сложени и једноставни. Њихови текстови су слични формули за креирање и стварање хармоније света унутар и око особе која хода стазом јоге.

Пошто је то пут, односно кретање из једног стања у друго, немојте чекати и не ограничавати се на доношење било какве одлуке о одсуству духовности на вашем путу.

Променићете се. Пре или касније ћете схватити да ћете осетити нешто више од праксе асана, пранајаме или медитације.

Можете избјећи да то називате стањем јединства са свијетом, можете га назвати другим начином. Али од ове тачке, ви ћете желети да учините нешто добро не само за себе, већ и за друге - без обзира за кога. Биће веома искрена, тако да не можете одолети. Ово ће бити ваша потреба. Од овог тренутка, знајте да вежбате јогу.

Пхото: //ввв.инстаграм.цом/варриорфромвитхин/

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...