Питање стручњаку

Реквизити: када их користити, и када их треба без њих?

Pin
Send
Share
Send
Send


Елена Кан, учитељица Ииенгар Иога, одговара.

Екперт ансверс

Елена Кахн

Елена Кахн, учитељица Ииенгар Иога.

У школама јоге однос према овом питању је другачији. Ако је настала, онда говоримо о пракси асана. Знам да је једина дефиниција асане из Патагалијевих јога сутри: слока ИИ.46, Стхира Сукхам Асанас, где је Стхира непоколебљива, трајна; "сукхам" - "погодност, срећа." То јест, током праксе, морамо бити у стабилном, будном и удобном стању тијела и ума, другим ријечима: морамо имати квалитете стхира-сукхам. То често значи седење.

Из коментара на "Иога Сутрас" Сри Б.Ц.Ц. Ииенгар: "Асана - стабилна позиција тела, стабилност ума и повољност духа." Поред обуздавања ума, важан задатак асане је побољшање циркулације енергије - крви, лимфе, дисања - за које стварамо услове: обнављање положаја, стварање тракције. Штавише, само са довољно дугим боравком у исправно изведеној асани, његов лековити ефекат ће бити приметан.

Дакле, користите или не реквизите? Одговор је врло индивидуалан. Све зависи од нивоа практиканта и његових циљева. По мом мишљењу, реквизите треба користити ...

Ако је циљ удобност и сигурност почетника. По правилу, почетници не отварају своја тела, а мишићи су преслаби да би задржали тело у асанама, па повремено вреди користити помоћне материјале, захваљујући њима асана постаје удобна и безбедна. Осим тога, реквизити ће вам помоћи да дуже задржите положаје. Па, практикант разуме какав је положај тела да тежи, вежбајући без реквизита.

За практиканте са инвалидитетом, старије, трудне. Реквизити су у основи прилика за вјежбање и побољшање вашег стања.

Приликом савладавања сложенијих асана, помоћни материјали осигуравају од повреда, а практичарима се даје могућност да правилно развијају и продубљују своје држање као све веће способности. У овом случају, помоћни материјали ће помоћи у напретку у пракси. Али то не значи да се увек морају користити реквизити. Када нису потребни - не користите.

Ја сам против константне употребе материјала - они се могу мешати. Морамо покушати постићи стање стабилности и удобности без помоћних елемената. Мислим да је то тренутак који је главни разлог зашто неки практиканти не воле реквизите. Слажем се, могуће је прво тренирати тело на другачији, лакши и сигурнији начин, а онда је теже започети позу. Други разлог за одбојност је што многи не знају како да их користе.

Чињеница: Реквизити помажу не само да овладају новом, сложенијом позом, већ и да осете исправно стање у њој. Али када се то постигне, од реквизита: цигле, појасеви, ћебади, - по мом мишљењу, боље је одбити.

Фото: данадиамент / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Септембар 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send