Питање стручњаку

Да ли се јога и борилачке вештине удружују?

Руслан Клеитман, Виниаса-Крама Иога учитељ, стручњак за ајурведску и тајландску масажу, одговори.

Екперт ансверс

Руслан Клеитман

Руслан Клеитман, оснивач Акхила јоге, учитељ Виниаса-Крама Иоге.

Неколико пута сам добијао узнемирене коментаре о најавама семинара, у опису који је био тема ратничког архетипа: "Како можете? Јога је ахимса (ненасиље), а пут ратника је агресија!"

Окренимо се најпознатијим текстовима Индије: Махабхарате и Рамаиана. У Махабхарати, гуру Дрона је духовни ментор кнезова Пандава и Каурава, у Рамаиана гуруу Васисхтха је ментор кнезова Иксхвакуа, познатих ратника епа. Велики брахмани су учили принчеве ведске принципе и законе, интимно знање, јогу и ратно вештину и били су највећи ратници свог времена. Пре епохалне битке на пољу Куруксетра, када Арјуна сумња и не жели да учествује у битци, Кришна га оптужује за малодушност и објашњава да је за неуспех ратника да испуни дужност насиље, јер због његовог понашања, демонске снаге могу да преузму власт и уробе Индија у мрак.

Од филозофије до праксе. Које вежбе и позе позајмљене од борилачких вештина могу бити корисне у јоги? Видите, ми практикујемо Хатха иогу да развијемо следећих пет квалитета у телу:

  • флексибилност;
  • сила - динамичка и статична;
  • издржљивост;
  • баланс;
  • координацију.

Постоје многе вјежбе у Хатха Иоги које развијају прве четири квалитете, али практично нема вјежби за развој координације. Овде технике које су позајмљене од борилачких вештина могу бити добра помоћ. Поред тога, у борилачким вештинама постоје многи комплекси за јачање зглобова и зглобова колена. Ове вежбе значајно повећавају сигурност у пракси јоге. Без масаже је такође тешко радити када вежбате на напредном нивоу. Када јогин изведе позе на свом максимуму, акумулација стреса у телу и микротрауме се не могу избећи. Познавање техника самомасаже или помоћ специјалисте који може елиминисати или ублажити ефекат преоптерећења и повреда постаје витална. Али сматрам неприхватљивом конфузију филозофија, термина и идеја о финој анатомији.

Прана није енергија ки и цхи, нади нису меридијани, а не линије сен од тајландске масаже, марма нису акупунктурне зоне. Несумњиво, постоји заједничка веза између ових термина и система, али разлике су значајне, због тога постоји конфузија и много недосљедности. У разговору о јоги, препоручујем да се увек придржава јогијске терминологије. У супротном, лако је збунити се и никуда не долази.

Фотографије: оливиа_тусцхер / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...