Питање стручњаку

Зашто зову асане на санскрту, ако постоје руска имена

Pin
Send
Share
Send
Send


Татиана Илларионова, сениорски тренер ИОГА23, одговара.

Екперт ансверс

Татиана Илларионова

Ако узмемо у обзир текстове писане на санскриту и касније текстове на хинду, видећемо следећи развој: прво је описано 4 позе, затим 18, затим 84. Формат већине поза с којима се сусрећемо присутан је у Хатха Иоги Прадипике. "

Имена на санскриту су формирана према следећем принципу: или је то опис саме акције, или је то име у част неког мудраца, или животиње са којом је позиција повезана. У савременој пракси јоге налазимо разноврсне интерпретације асана, којих има више од две хиљаде. Све су формиране у двадесетом веку, а њихова имена су формирана по оригиналном принципу.

Наравно, многи од њих имају руске аналоге и нису увек директан превод са санскрита. На пример, псећи лицем надоле (Адхо Мукха Схванасана) често се назива Горка. Мислим да инструктор треба да зна имена асана на санскрту са становишта ерудиције. Било би лијепо знати и пријевод и животне приче мудраца, по којима се називају позе. Јер ако представљате одређену традицију, културу и филозофију, морате их добро разумети.

Није потребно учити језик и подизати велике слојеве информација, али морате знати основе, све ово је показатељ образовања. У Јоги 23, Андреј Сидерски познаје сва имена асана на санскрту, а сва имена поза које је модификовао (а неки су се појавили независно) формирана су на основу изворног извора. Иначе, различите школе могу имати различита имена, али оне главне имају нешто заједничко. Дакле, главна ствар је суштина, а не име, иако то морате знати. На класи, могуће је променити имена асана, наравно, али истовремено постепено интегрисати оригиналне.

Фото: каилала88 / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Јули 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send