Питање стручњаку

У чему је разлика између јоге и терапије јоге

Pin
Send
Share
Send
Send


Јога учитељ и јога терапеут, специјалиста аиурведа Марина Круглова одговара.

Јога је древна доктрина, систем знања, филозофија, технике рада са телом и умом. Није намењен лечењу болести. Циљ јоге је припремити тело за суптилнији рад, радити са умом, постићи свјесност ослобођену од везаности, али људи су одавно почели да примјећују љековита својства јоге и да их користе.

У јоги постоје технике, од којих су неке сасвим једноставне, сватко их може савладати - понекад чак и самостално, књигама или онлине. Остале технике јоге су савладане током година и под водством наставника.

То су асане (јога позе), технике дисања (пранајама), схаткарма (технике чишћења), дубоке праксе опуштања и медитације. Све методе јоге утичу на физичко и ментално стање особе.

То није лек за болести, већ веома снажан утицај на тело - тело, емоције, ум. Уз правилну примену и поштовање правила у комбинацији са правим уносом хране, начином рада, понашањем у друштву, јога може имати исцелитељски ефекат.

И ако игноришете нека од правила која су прописана у учењу јоге, на пример, прејести се, пити алкохол, трошити енергију на друге класе - можете наудити себи.

Ако комбинујете технике јоге - на пример, одређене асане и вежбе дисања - у одређени, наменски изграђени комплекс, оне се могу третирати. Да бисте то урадили, морате знати како ова или она пракса јоге утиче на тело. То се зове јога терапија.

У једном случају, комплекс који садржи ове или друге асане, технике дисања, ће бити корисне уопште, на пример, за здравље жена, за репродуктивни систем, за позитивно, ведро расположење. У другом случају, може се користити као лијек.

Ово се дешава када, за одређеног пацијента, јога терапеут одабере само оне технике јоге које делују специфично и исправљају здравствене проблеме тог пацијента. На пример, болест зглобова.

Према томе, терапија јоге као терапија треба индивидуализовати. Али чак и ако није могуће радити индивидуално са терапеутом јоге, општи комплекс дизајниран за људе са сличним проблемима, као што су „здрава леђа“ или „јога терапија за жене“ - ако га припреми компетентни учитељ, такође ће бити од користи за здравље.

Фото: елеоноразампатти / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send