Иога тхерапи

Како јога терапија за неуролошке поремећаје

Pin
Send
Share
Send
Send


Јога терапија третира сваку менталну или неуролошку болест као абнормалну слику протока пране.

До данас, модерна наука је идентификовала више од 600 неуролошких и психолошких болести, али њихови узроци нису проучавани. Лекови, транквилизатори, психотерапија и ЕКТ (електроконвулзивна терапија) имају већу вероватноћу ремисије него да заврше лечење. Осим тога, већина ових лијекова и терапија има нуспојаве.

Како функционише јога терапија?

У јоготерапији, третман се заснива на елиминацији основног узрока поремећаја или болести - кршења циркулације пране. Прана је основа енергије, која уједињује 5 елемената који чине материју и читав Универзум, укључујући и људско тело. Према физиологији јоге, људско тело је прожето Надијевим каналима кроз које циркулише Прана.

Савремена медицинска наука је доказала да су функције тела, као што су варење, откуцаји срца, дисање, контролисане неурорецепторима у цервикалном региону. Активност ових неурорецептора је директно повезана са протоком пране кроз нади енергетске канале. Физиологија јоге описује два типа Нади канала кроз које тече прана - мановахак нади и пранавахака нади.

Можете контролисати проток пране у телу уз помоћ пракси дисања, мудри, асане и других алата за јогу. Терапијски ефекат се постиже изградњом правилног низа асана и вежби дисања. Такав индивидуално одабрани комплекс има за циљ стимулисање канала нади и балансирање протока пране.

5 главних функција Пране:

  • Прана - контролни / апсорпциони сензорни утисци
  • Самана - апсорпција / свијест, стабилност, јасноћа
  • Виана - циркулација / кретање мисли
  • Апана - издисање / одлагање токсичних идеја, негативних емоција
  • Удана - управља истицањем + говорном / позитивном менталном енергијом, снагом и ентузијазмом

У древним санскритским текстовима о здрављу се каже да скоро све болести настају из ума, а вибрација свести, пак, следи вибрацију пране. Свака вибрација ума ствара хемијску промену у телу. Вибрације мисли остављају отисак у мозгу са специфичним хемијским ефектима. Прана у мозгу ствара вибрације, изазивајући производњу неуротрансмитера - хемикалија које делују као посредници између неурона. Дубока стимулација мождане активности и пречишћавање нервног система може се постићи техником пранског дисања. Десна хемисфера мозга контролише ида нади и њене гране, а лева хемисфера је контролисана пингала надисом и другим сензорним надисима.

У терапији јоге, третман почиње идентификацијом основног узрока поремећаја или болести. То се постиже дијагностиковањем нади канала и испитивањем симптома који се примећују код пацијента. Јога терапија узима у обзир стање органа, прану која контролише ове органе и нади канале.

Постоји широко распрострањен концепт да редовна пракса пранајаме капалабхати, бхастрика или обрнуте позе директно утиче на функционисање мозга, тако да је засићена праном. Међутим, у пракси, ова пракса ће највероватније помоћи особи са високим нивоом елемента воде у телу, или капха-пракрити. У прекиду активности мозга, ова секвенца није корисна. Насупрот томе, такви јогијски положаји и пранајаме могу погоршати стање. Да наведемо један пример.

Ако се страх и анксиозност нађу у пацијенту од детињства, онда, пре свега, треба обратити пажњу на функцију слезене која је повезана са каналима сарасвати нади и висводхари нади. Акумулирани страх и анксиозност ослабиће ове канале надија, слабећи функционисање апане, која уклања отпад из тела, укључујући и негативне емоције. У овом случају, иоготерапија препоручује комплекс капалабхати, иога-висе, ардха-схалабхасана, који ће постепено елиминисати блокове формиране у одговарајућим нади каналима.

Имајте на уму да се сви третмани у јога терапији не изводе повећањем нивоа пране у телу. На пример, тумор мозга у јоготерапији захтева лечење да би се почело са смиривањем протока пране у одговарајућем нади каналу како би се смањила брзина раста патогених ћелија. Након заустављања абнормалног раста ћелија, редослед вежби се мења како би се смањио постојећи тумор.

У случају Паркинсонове болести, обично постоји недостатак неуротрансмитера допамина. У таквим случајевима, иоготерапија дијагностикује блокирање виане и апане. То је због преоптерећења цервикалног спиналног живца, који постепено мења крвни притисак. Ц1 дорзални нерв ће бити слаб. Прана мозга ће бити недовољна. Упркос чињеници да је потпуни опоравак од Паркинсонове болести немогућ, уз помоћ јога терапије можете зауставити развој болести, без овисности о лијековима.

Иогате терапија третира сваку менталну или неуролошку болест као абнормалну слику протока пране коју одређени патолошки ментални програм изазива. Када пацијент практикује јога терапију, јога секвенца се прилагођава поремећајима патолошког тока пране, чиме га постепено доводи у нормално стање. Као резултат тога, свест се постепено мења. Редовним часовима јоге можете постићи одличне резултате код пацијената са менталним поремећајима.

7. и 8. октобра, на 11. међународној конференцији о Јога часопису, водећи јога терапеут из Керала јоге и Аиурведа центра Маној Намброн одржаће семинар који ће бити прегледан приступ иоготерапији до разних дисфункција нервног система.

Детаљи и регистрација

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send