Иога тхерапи

Сузење менискуса или спречавање повреде колена

Pin
Send
Share
Send
Send


Повреде су велики учитељи. Они помажу да се открију "унутрашњи демони" - неравнотежа, перфекционизам, неодговорност.

Истина је да у свету не постоји јога која никада не би била повређена током лекције. Истезање тетиве, стегнутих живаца, померање пршљенова и запаљење мишића - то су "најпопуларније" трауме јоге. Питање је да ли треба престати са јогом због повреда?

Водећи учитељи јоге не верују. Повреде су велики учитељи. Они помажу да се открију "унутрашњи демони" - неравнотежа, перфекционизам, неодговорност. Обично је повреда изазвана неспособношћу да слушате своје тело и разумете његове потребе. Ако се присилите на одређену позицију, покушајте то учинити на најбољи начин, или урадите превише - овај чланак је за вас.

У свему што се тиче повреда, потребно је практицирати разуман приступ и знати сигурност. Узмите, на пример, лоза. Они су подложни трауми и не лече дуго времена. Али ако разумете шта доводи до повреде, можете лако исправити праксу, чинећи је превентивном или чак терапеутском.

Менисцус теар

Траума унутрашњег дела колена током јоге је последица чињенице да чврсто гурате ногу у Падмасану (Лотус позицију). Понекад се повреда дешава након што су једна или обе ноге већ у Лотусу и ви покушавате да направите отклон у Матсиасани (пози) или се померите са скретањем напред, на пример, Ардха Баддха Падма Пасцхимоттанасана (пола Лотус позиције).

Како лотос штети колену?

Замислите да подигнете десну ногу и поставите је на врх леве бутине. Да бисте ову позу обавили безбедно, бутина ће морати да се окрене за 115 °. За већину нас, бедро се не може толико испољити због структуре костију, или зато што напетост у мишићима и лигаментима омета њен покрет. Ако се ваш хип престаје ротирати, али настављате да подижете потколеницу и стопало, усмјерите кољено до бочне стране, што ће затим компримирати кости унутрашњег кољена - горњи унутрашњи крај потколенице ће притиснути доњи унутрашњи крај фемура. Између ових костију налази се унутрашњи мениск, који је заштитни руб хрскавице који подржава зглоб колена и усмјерава његово кретање. Када подигнете ногу, користите тибију као балансирану тежину. Ако се фемур не открије довољно, онда морате чврсто гурати менискус, као да су тибиа и фемур огромне клијешта. Чак и уз мало труда, можете озбиљно оштетити менискус - то је у томе да желите да спустите кољено које стрши у Лотусовој пози на под, чак и ако је зглоб затегнут и положај не иде.

Како спречити повреду колена?

Никада се немојте присиљавати да изводите варијације у положају Лотуса. Немојте прејако гурати ногу, немојте гурати колено и не савијати или савијати Лотус силом. Не дозволите да вас учитељ јоге гура или вуче у било коју од ових поза. Јану Схирсхасана (Хеад-он-Кнее) и Баддха Конасана (Боунд Англе-Посе) могу да доведу до сличног (мада мање озбиљног) стискања унутрашњег колена, тако да будите опрезни и са њима. Изађите ако осетите притисак или бол у колену. Урони у позу, треба да осетите истезање и отпуштање у куковима. За сигурну праксу Падмасане и поза повезаних с њом, потребно је снажно извијати бедро извана и не заронити у позу при достизању границе вањске ротације. То значи да морате престати са подизањем стопала када бутина престаје да се окреће, чак и ако нога није на бутини супротне ноге. Можете себи помоћи рукама или употријебите упртач да окренете фемур према ван. Ако кољено виси у ваздуху, ставите испод њега замотано ћебе, тако да га не случајно гурнете док се бедро не окреће.

Погледајте видео: (Јули 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send