Иога тхерапи

Здрави лимфни систем и јога - савршена комбинација

Pin
Send
Share
Send
Send


Лимфни систем је одговоран за уклањање токсина из тела и здравље имунитета.

Када је Ким Голдинг напунила руку неколико месеци након онколошке хирургије, уопште није била изненађена: лекар је упозорио да операција може изазвати лимфни едем, праћена болним сензацијама. Предложени метод лечења довео је Ким до забуне: осим посебне масаже, терапеут је препоручио и своје часове јоге.

На тежи начин

Лимфни систем је мрежа крвних судова и чворова кроз које тече лимфа - бистра течност са мноштвом белих тела која игра важну улогу у имунолошком систему организма и помаже у уклањању токсина. "Када лимфни систем функционише исправно, изгледа као река, током које не наилази на препреке на свом путу", каже Јане Вердурмен Пиарте, учитељица јоге на Станфордовом програму контроле рака на Универзитетском медицинском центру у Станфорду.

Ако се чворови уклоне или оштете, поремећује се ток лимфе, а вишак течности почиње да се акумулира у ткивима, што смањује количину кисеоника која је потребна лимфном систему. Ово спречава ожиљке од рана, повећава ризик од инфекције и може довести до инвалидности. Најчешће се појављује отеклина у удовима, али се може јавити и на другим мјестима.

Фрее флов

Регенеративна пракса може смањити ризик од лимфедема. "Стрес је главна опасност за лимфни систем", каже Пиарт. "Да би се носио с тим, потребна је дубока релаксација. Поред тога, јога промовира слободну апсорпцију и циркулацију течности."

Лиса Гилбурн, директор школе јога Бикрам на Флориди, из прве руке зна о лимфедему. После лечења рака, вратила се на посао, током које је стално била на ногама. Убрзо је имала лимфедем, који је био праћен неподношљивим болом. Промена седишта није решила проблем, али часови јоге донели су скоро тренутно олакшање.
Мицхелле Робинсон, оснивачица и директорица калифорнијског јога центра МиндБодиЗоне, каже да се слободан проток лимфе може обавити савијањем према напријед, увијањем и тихим дисањем. "Ако су вам ноге повријеђене, немојте преврнути позу," препоручује она. "Најважније је да слушате своје тијело и не претерујете мишиће, јер прекомјерни напори доприносе стагнирајућим флуидима."
Ако патите од болести лимфног система, пре него што почнете да вежбате, посаветујте се са својим лекаром.

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send