Људи

Тешкоће вам помажу да схватите себе. Интервју са Анном Лунегова.

Водећи учитељ Јивамукти јога о томе како јога помаже да спознаш себе.

Анна Лунегова - водећи учитељ Јивамукти јоге у Русији, оснивач јога студија "Материјал". 23. јул Анна ће одржати два отворена часа на ВИ Међународном фестивалу јоге Слободни дух.

- Ви сте признати професионалац у својој области. Како да достигнете свој ниво, да постигнете исти успех?

- Хвала вам пуно. Прво, сваки посао се манифестује ако у њега уложите своје напоре, пажњу, бригу, поштовање и љубав. То су главни кључеви који вас могу водити, ако не и на одређену циљну тачку, онда на могућност да адекватно корачате путем до циља. Мислим да је појам достојанства веома важан за особу. То, наравно, не значи да би требали бити сви добри и добри. Ради се о нечем другом - о пристојном понашању. Требало би да се понашате достојанствено, са поштовањем, са љубављу, са пажњом. Тек тада може довести до чињенице да ће оно што радите наћи одговор у срцима других. А ако не, онда то нису само ваши људи, не ваш посао, него ваш простор. Главно је да се не плашите. Чим се објавите свету, или, како ја то волим да назовем, у свемир, о вашим жељама, живот одмах почиње да вас проверава: колико су ваше жеље искрене. Особа мора проћи кроз ово, јер ће му само ове потешкоће помоћи да схвати себе. Ако је жеља истинита, онда ће особа проћи кроз све тешкоће и наставити даље, стичући искуство, снагу, снагу, флексибилност, разне друге квалитете које га чине достојном особом.
Ако желиш нешто, али на први чек остави по страни, онда то није ни лоше ни добро. То је само лекција која вас наводи да схватите да ова жеља није ваша. У вашој правој жељи стављате сву своју пажњу, марљивост, труд, напоран рад.

- Које специфичне начине иога вам помаже да се упознате? Ја не радим јогу и видим овај процес са двије стране: то је вјежба и духовна компонента. Претпоставимо да физичке вежбе помажу да се зна ваше тело, зар не?

- Наравно, у праву сте. Физички план се најјасније осећа. Прва ствар коју опажамо дешава се кроз тело. Ширењем тепиха и ступањем на њега, почињете да радите са физичким аспектом себе. Већ у овој фази схватате могућности и ограничења вашег тела, његове предности. Почињете да схватате физичко тело, које доживљавате као "ја". Најчешће, особа прихвата себе као физичко тијело и идентифицира га са специфичним именом, које се наводи у пасошу. Зато је добро почети са физичким аспектом. Тако долази разумевање како је ваше тело у вези са вама. Ово је упоредиво са вожњом аутомобила. Када притиснете гас, ауто иде брже, притиснете кочницу - ауто ће стати. Могућности машине зависе, на пример, од величине мотора и многих других фактора. Тако да је овде. Постепено разумете могућности сопственог тела.

Наравно, овај аспект не може да додирне друге слојеве, јер ми нисмо само наше тело. У јоги постоји израз: "Да, ми смо тело." Али ми смо дух. Тело може бити и живо и мртво, тако да једно физичко тело још увек није "ја". Даље, ако говоримо о менталним, духовним аспектима, они су повезани са физичким телом. Духу је потребно физичко тело, а физичко тело треба дух.
За мене, јога само даје пунину сензација које вас додирују не само да радите са физичким аспектом, већ и да се осећате као особа.

Јога се често назива религијом и везана је за одређене религијске покрете. Али није. Немојте то схватити као врсту регрутовања. Јога није религија. Свака религија свијета указује на божанство описано у древним списима, који негдје борави, и морате га обожавати и слиједити његове законе. А јога је кључ за самоспознају. Не говоримо о било каквом божанству, осим о путу самоспознаје, познавању његовог духа, тела, ума.

- Добро Замислите да особа само жели да ради јогу. Шта је боље за њега да почне: са физичким или истовремено са духовним развојем? Који је бољи начин да се приступи овоме?

- Ако особа жели, онда му простор даје прилику. У исто вријеме, жеља и наставак сједења на каучу није мјесто за почетак. Неки људи долазе на јогу кроз читање неких књига, Светих писама. Неко долази кроз физички аспект, тј. Директно ради са телом. Ја нисам особа која ће категорички расправљати о једном, једином правом путу. Рећи ћу да је овај простор створен како би се осигурало да овдје не долазе само људи који су у пракси већ дуго времена, него и они који се труде сами упознати. У складу с тим, мислим да се овдје окупљају они који су стекли одређено искуство и спремни су га подијелити чак иу физичком смислу, а не само на физичком нивоу. Стога, ако особа жели и предузме акцију, онда ће у односу на складиште саме особе доћи прави пут. Једна од доступних верзија је рад са физичким телом. Али, још једном, у зависности од складишта и размишљања о особи, некоме ће бити теже физички. У овом случају, особа ће тражити литературу из других извора самоспознаје.

- У једном од ваших интервјуа, прочитао сам да ће иога довести до здравијег духовног и физичког стања. Шта је здравије духовно стање?

- Када је одржана прва аиурведска конференција у Москви и дошао јој је диван стручњак у овој области, сада га, нажалост, не могу именовати. Тако је лепо говорио о болести духа. Када је тело болесно, медицина ће помоћи да се носи са овим, а када је дух болестан, овај проблем је много компликованији. Не могу да се сетим контекста у којем сам говорио о здрављу духа у мом интервјуу, али сам сигуран да када сте здрави у духу, разумете своје тело, разумете сопствене емоције. Свака емоција има корен, стићи до тога и тамо пронаћи нешто лоше, можете се сами очистити, очистити на различитим нивоима: физичком, менталном, духовном. Вероватно сам говорио о овом здрављу. Почните да се ангажујете.

Материјал преузет са: //цафе.ревалу.ру/иога

Фото: Дмитри Котенко

Погледајте видео: (Јануар 2020).

Загрузка...