Људи

Како да отворите свој ум и да се мање фокусирате на себе: Будистички лама савети

Pin
Send
Share
Send
Send


Како развити праву милост? Ело Ринпоцхе каже.

Међу будистичким свештеницима тулку Иесхе-Лодои Ринпоцхе је препознат као Гесхе-лхарамба, што одговара највишем академском степену будистичке филозофије. Године 2000. основао је Будистички центар Ринпоче-Багса у Бурјатији, где сваке године одржава тантру и сутру за монахе и будистичке лаике. Иога јоурнал питао је ламу како развити милосрђе у себи, без чега никаква духовна пракса једноставно нема смисла. А Иесхе-Лодои нам је рекао за праксу тонглена. Преведено са тибетанског, то значи "дати и примити". Тонглен - једна од најједноставнијих, али ефикасних будистичких пракси, комбинирајући медитацију и технике дисања. У стању дубоке концентрације, практикант ментално преузима све патње других бића, раствара их у свом срцу и заузврат даје своју срећу, добру карму, имовину, тело, љубав и доброту.

- Како започети праксу?

- Веома је важно да нађете Учитеља који ће вам дати посвету и прва упутства. Али ако још не постоји таква прилика, можете почети сами да учите основе. Размислите о чињеници да се у ствари сви наши проблеми јављају само из једног разлога - превише смо заузети особом. Размишљамо само о томе како ријешити особне проблеме и не пронаћи срећу. Запамтите Буду: био је ослобођен патње, бринући се за добробит свих живих бића. Али у почетку, биће вам тешко чак и да ментално прихватите патње других. Зато почните са својим сопственим проблемима. Медитирај овако: ментално преузми патњу која може доћи на тебе у будућности. Затим покушајте да прихватите тегобе, болести и туге које вас могу чекати у наредним животима. Затим покушајте да се суочите са патњом блиских рођака, вољених и пријатеља, затим познаника и странаца и на крају непријатеља. Таква инкрементална пракса ин-тен-тх-но-сти ће вам дати прилику да се навикнете на прихватање патње других. Било да су то непријатељи, пријатељи или странци - треба да се односите према свима једнако. Тек тада ћете осетити искрену жељу да вежбате тонглен.

- Која је сама пракса?

- Техника и суштина праксе се схватају током година, али ако је веома кратко, прво се изводи “Седам-пракса рођења саосећања”. Прва ствар коју треба урадити је да схватимо да не постоји такво живо биће које у било којем од ваших безбројних претходних рођења не би била ваша мајка. Онда се присјетите љубазности и љубазности с којом су вас третирали. Трећи корак је да одлучите да на њих одговорите на исти начин. Четврто - водити љубав с њима. Онда, схватајући како сада пате, покушајте да осетите велико саосећање. Шести корак - искрено одлучите да им помогнете у невољи. Коначно, када се рађа искрена одлучност, појављује се саосећање. Ово је веома ефикасна пракса. Након што је љубав свих живих бића настала у вашем срцу, идите на праксу "прихватања и враћања". Испуњени љубављу и радошћу, уздахом, дајте другима најбоље што имате, и дахом, преузмите све лоше ствари које имају. Овдје је врло важно запамтити да обично прецјењујемо своја искуства и потцјењујемо патњу других. Да би се искрено радовати срећи других као наших, и искусити туђе невоље као наше, потребно је схватити да сви патимо једнако.

У првој фази, замислите своју мајку (или неког другог који је близак вама) испред вас и пратите праксу „удисати и издисати“. Све што је ваша вољена особа сакупила у себи је лоше, извадите из ње у облику црне греде и узмите је у себи, удишући десну ноздрву. Замислите да сва ова загађења, продирући у ваше срце, угасе у њој пламен љубави за себе - вашег главног непријатеља. Издисањем из леве носнице, дајте вашој мајци све што имате, у облику белог зрака. Немојте очекивати да ће вам то дугорочно користити. Искрено мислите само о предностима које желите да донесете вољеној особи. Ако нисте у стању да изведете технику, уводећи своју мајку, почните са размишљањем о себи. Те патње које ћете морати да доживите вечерас, са дахом, узмите у облику црног зрака и угасите ватру љубави према себи, скривену у самом средишту вашег срца. Постигавши успјех у овој пракси, апсорбирајте сву патњу коју ћете искусити сутра, затим током седмице, током мјесеца, године, овог живота и све будућности. Сва добра дјела која би у будућности требала донијети добро, уз уздах, дајте себи, тко ћете бити у будућности. Током праксе, морате замислити да је ваш ум испуњен радошћу.

Успевши у овој пракси, наставите да размишљате о својој мајци, затим о оцу, другим вољенима, затим странцима, којима не осећате симпатије нити антипатије. Након тога, почните размишљати о својим непријатељима. Наравно, сама појава слике непријатеља изазива бол, али морате схватити да ваш непријатељ, у суштини, није крив за патњу која вам је нанесена: ви сами, својим грешкама у прошлости, заслужили сте то. Размислите о чињеници да је он био ваша мајка много пута у прошлости, и из чистог срца чине праксу "удисати и издисати". Када почнете да доживљавате једнак осећај љубави и према рођацима и према странцима и према вашем личном непријатељу, идите на праксу дисања, уводећи сва бића уопште. Прихватите све њихове патње и дајте им све најбоље, као драгуљ који испуњава све жеље.

- Ова пракса може повриједити себе?

- Ако то радите свим срцем, искрено, онда нема опасности. Напротив, научићете да осећате праву радост и срећу. Једина ствар коју тонглен може повриједити је ваш его.

- Може ли ову праксу изводити само будиста?

- Тонглен је способан да савлада било коју особу, али вам је потребан ментор и обука. Најважније је имати искрену намеру да узмемо бол других и да им дамо своју срећу, благостање и топлину. На крају, ваша љубав и саосећање ће вас довести до чврсте одлуке: да ослободите сва жива бића од патње. На тибетанском, ово се зове лхаг-сем, буквално - супер-мисао. Из ове одлуке настаје оно што се назива бодхицхитта, или истинско саосећање, жеља за постизањем просветљења како би се спасила сва жива бића.

Фото: истоцкпхото.цом

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send