Људи

Најважнија ствар: интервју са Сергејем Агапкином

Pin
Send
Share
Send
Send


"Јога је техника за постизање просветљења."

За оне који су навикли на чињеницу да је јогин човек премазан пепелом, који је у стању медитације, Сергеј Агапкин може изгледати као површан и чак неозбиљан практикант. Али то је само на први поглед. Док не разговарате са њим озбиљно. Има невероватно, заиста енциклопедијско знање из медицине, психологије, јоге и здравствених система. У исто време, он зна како све то једноставно, на приступачан, забаван начин - може да каже како не бисте ни приметили како почињете да разумете ствари о којима нисте имали појма пре него што сте га упознали. И веома је благ према људским слабостима. У разговору је признао да ако нема страсти, грешника и потребе да се утјеловљују манифестације ега, онда ће особа престати да се развија као особа и, највјеројатније, изумире. Можда је зато његов главни таленат способност да служи људима и да им пренесе знање о сопственој природи. А три формације "у историји" - медицинска, психолошка и физичка култура, академски степен кандидата за психолошке науке - то су само одскочне табле из којих се одбија, ако се јави потреба.

Јога дневник: Реците нам зашто сте одлучили да отворите ваш центар за јогу?
Сергеј Агапкин: Отворио сам свој први центар у Рјазану - још увијек постоји. Онда сам у Москви неко вријеме радио на различитим мјестима, али ми се увијек чинило - а то је и моја максималистичка позиција - да није добро понудити људима ствари које сумњате. То је као продаја старог поврћа. На пример, учитељ је "трауматичан", и то сви знају. Али многи људи иду на његове лекције, јер је он харизматични екстрем. И држи се у клубу, јер доноси новац.

ИЈ: Можда ћемо онда разврстати да је у вашем случају јога?
ЦА: Мој одговор на ово питање је врло једноставан. Јога је техника за постизање просветљења. Не само један од многих. Може се рећи да је "јога" општи термин свих метода. Мислим да је у нашем централно-руском разумевању јога још увек Хатха. И у овом разумевању, Хатха Иога је један од многих начина, а не најизравнији, успут.

ИЈ: Кажу да је најдиректнији начин православље. Једном и заувек.
ЦА: Чињеница је да православље у почетку негира чињеницу да некога води до просветљења. За спасење - да. Не би требало да мешате Божију милост и понизност са постигнућем нечега. Главна ствар у православљу је понизност, како кажу свеци. И недостатак поноса. Јога у том смислу је далеко од понизности. Јога је активан начин убрзане еволуције, заправо, оно што је просветљење. Човек је по природи свог ума слеп. Има лепе очи, али ништа не види. Има добре уши, али ништа не чује. Имајући огромне канале комуникације са спољним светом, он ужива мање од 5% својих способности. И због тога је стварност као таква недоступна нашем мозгу. По мом мишљењу, јога је дисциплина која исправља овај неспоразум. Добро или лоше - је посебан случај. Али то је неопходно за развој.

ИЈ: Како сте схватили да је потребно развити јога терапију?
ЦА: Почели смо да обучавамо наставнике у Асхтанга Иога Центру још 2004. године и издали смо три генерације. У 2008. години, прва генерација је почела да поставља питања о томе шта учинити у одређеним случајевима са пацијентима. И мислио сам да је било лакше да се питања постављају заједно и да се свима објасни одједном, него да се сваком од њих појединачно објасни.

ИЈ: Из којих извора сте сазнали?
ЦА: Од чега сам се одмакнуо? Прво, стил Дхирендра Брахмацхари. Имао сам учитеља који је подучавао суксхма-виаиаму још 1988. године у Риазану, у Дому пионира. Ииенгар иога је веома занимљива. Сваскха иога коју је створио Мохан такође је утицао на мене. И даље Вини-иога Десхикацхара. И Рамасвами, аутор Виниаса-Краме. Сва тројица су последњи ученици Крисхнамацхарие, који су истим правцем у јоги позвали сопствене речи.

ИЈ: С којим пацијентима се најчешће сусрећете?
ЦА: Често људи долазе са болестима кичме. У принципу, јога може све излечити. Нешто је боље, нешто је горе, али генерално све.

ИЈ: И онкологија? Многи наставници одбијају да раде са пацијентима који болују од рака због страха од повреде.
ЦА: У већини случајева учитељи јоге једноставно не разумеју шта да раде са таквим људима. И то је разумљиво: неће сви издржати искуство рада са пацијентом који ће умријети пред вашим очима и рукама, шта год радили. У ствари, све што се може учинити је да се разведри његов одлазак, да га учини срећнијим и свеснијим. Али, по мом мишљењу, није свака особа у стању да преживи ово. Разлог је тај што су многи наставници склони неким ригидностима. Рекли су - урадите то овако. Постоји листа - пратите је. Није креативно. Нико се не пита питање: зашто је на ИВ стадијуму рака човек контраиндикован за јогу?

ИЈ: Сматра се да активна пракса јоге провоцира репродукцију ћелија рака, а изумирање долази брже.
ЦА: Понекад тражим од ученика да наведу контраиндикације за јогу. И почињу да памте све књиге које читају. Да ли је јога контраиндикована у грозничавом стању? "Да", кажу они. И Схавасана - јога техника? "Да." Из Схавасане ће постати особа са температуром лошијом? "Не". Сада замислите да ће особа са раком дисати Нади Сходхану. Хоће ли се погоршати? Не може бити горе, већ је јако болестан. А ако почне да дише Нади Шодан, онда ће се његова осетљивост на бол смањити. Све контраиндикације су релативне. Једина контраиндикација је лудило. Када кажете особи да не стоји на глави током окупације, он устане. Ово је лудило.

ИЈ: Да ли волиш да учиш?
ЦА: Само предајем студентима. Осећам се веома добро са њима. Не смета ми уопште када нешто не разумеју. Напротив, објаснићу, показати и испричати док не разумеју. Овај процес ми даје радост.

ИЈ: Да ли доживљавате тренутак неспоразума као изазов и разлог за сопствени развој?
ЦА: Подучавање студената је као садња биљака. Чињеница да су донијели младицу, ставили је у чашу с водом, проклијала, извадила коријене и након тога посадила у лонац и почела се тамо развијати, било је задовољство. Можда је то смисао стварања. Узео је знање, положио га у другу главу, излио објашњења и проклијао је.

ИЈ: Да ли сте ви одговорни да су ваши ученици 100% тачни?
ЦА: Постоје испити за ово. Студирају довољно озбиљно.

ИЈ: Како ваша ТВ активност ради са јога терапијом?
ЦА: Рад на телевизији траје доста времена, с једне стране. Дакле, нема времена за групне часове. С друге стране, одлично разумем да је рад на телевизији пружио прилику да се помогне много више људи! Непрекидно ми говоре и пишу различити људи и драго ми је да је било позитивних промјена у њиховим животима. А то је невероватан осећај када ваша публика није 10, 20 или чак 50 људи! Јасно је да чак и овде постоји мали проценат људи који ће издржати нешто холистичко за себе. Ипак, укупни резултати су неупоредиви.

ИЈ: Па ипак, како бисте формулисали лични став према свом раду на телевизији?
ЦА: Своје телевизијске активности третирам као део промовисања здравог начина живота. Упркос баналном звуку ове фразе. Не више и ништа мање.


6-10 Сергеи Агапкин одржаће видео курс "Здрава леђа". Курс је намењен онима који већ имају проблема са леђима, и онима који не желе да се појаве. Програм - најефикасније вежбе јоге које ће вам помоћи да се ослободите болова у леђима. Детаљи и регистрација овде.


Фото: Андреи Василиев

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send