Људи

Троструко благостање: интервју са Сергејем Агапкином

Pin
Send
Share
Send
Send


"Нема смисла вјеровати да јога терапија замјењује јогу, она уопће није тврдила."

С једне стране, хтео сам да разговарам са интелигентним човеком. С друге стране, разумите неугодна питања са искусним практичаром јоге. Па, и учите од доброг доктора, како да будете здрави. Зато се појавио овај интервју са Сергејем Агапкином.

У једном интервјуу, једном сте рекли израз "Јога почиње терапијом јоге". Шта сте мислили?

С: Јога, коју Патанђали разуме, треба да практикује здрава особа. Болест, виадха, директно је назначена у Иога Сутрама као једна од препрека на путу, а препреке морају бити уклоњене прије него што пракса почне. То је као велики озбиљан спорт који не може да се уради ако сте болесни, иначе ћете вероватно уништити себе. Јога терапија такође нуди неке вежбе, Хатха Иога праксе које помажу да се исправи оно што вам не омогућава да се правилно ангажујете. Ако вас боли леђа, сваки пут када седнете да медитирате, леђа ће вам рећи: "Ох," и ви ћете мислити: "Да, ова јога ми се предала." Исто са асанама које стоје, ако имате, рецимо, проширене вене. Прво треба да елиминишете оно што спречава да будете здрава особа, а затим идете на јогу. Нема смисла претпостављати да јога терапија замјењује јогу, она уопће није тврдила. То јест, јога терапија користи неке методе јоге како би припремила особу за практицирање јоге, али се он у принципу може ограничити на то и не користити јогу као дисциплину за саморазвој - то није једини начин. И у Индији нису сви постали јогији, иако су сви знали да је јога веома цоол. Јога је сложен, постепен процес. Према доктрини цатурваргија, особа прво долази од жеље да користи, од користи до дхарме, од дхарме до ослобођења. Уствари јога у правом смислу је четврти корак. Али, такође, треба и жеља да дођемо до користи - то јест, да то учинимо тако да ваше жеље имају користи од некога.

Како ви, са позиције доктора и јога терапеута, третирате вегетаријанство?

С: Да, и са становишта вегетаријанца са тринаестогодишњим искуством, који је напустио вегетаријанство прије десетак година, могу рећи да је ефекат вегетаријанства на здравље увелике прецјењен. У већини случајева, због псеудознанствених бесмислица (особа нема очњаке и цријева попут биљоједа), потпуно фалсифицирање (ла Цампбеллова кинеска истраживања) и немогућност анализе чињеница (на примјер, Индија, гдје је вегетаријанство у ствари норма, испред метаболике УС синдром). Постоје објективни докази да је мало вероватно да ће вегетаријанци патити од рака црева и кардиоваскуларних болести. То је истина. Али људи који о томе говоре, очигледно, нису покушали да анализирају чињенице. Постоје многе културе у којима су вегетаријанци практично сви - једноставно нема ништа више за јести. Али, у исто време, имају и довољно кардиоваскуларних болести и онкологије. Питање је другачије: ко постаје вегетаријанац на Западу? Прије свега, људи забринути за своје здравље, вјежбање, проматрање своје тежине и психолошког стања. Говорећи о утицају на здравље, вегетаријанство није добро јер људи не једу месо, већ зато што једу више поврћа. То јест, ако узмете месоједа и повећате количину поврћа које конзумира три или четири пута, дугорочни позитивни ефекти на здравље неће бити ништа мањи, а за низ болести више него ефекат вегетаријанства. Свако ће добити исте предности, само јести више поврћа. Чак и не нужно поврће - крух од интегралног брашна, каша од неуглачаних житарица.
Статистика је неумољива, каже да је у просјеку вегетаријанци склонији анемији и остеопорози. Још једна ствар коју многи
паметни вегетаријанци знају за то и покушавају некако да контролишу ову ситуацију. Будући да једноставно нема биљних извора витамина Б12, узимају се ињекцијама или капсулама. Будући да постоје проблеми са апсорпцијом гвожђа из биљних извора, они узимају додатке гвожђа. Исто са калцијумом. Али овде се не ради о здрављу, већ о етици вегетаријанства.

Шта је са етиком вегетаријанства?

С: Са етиком, све је у реду - када је тамо. Претпоставимо да је особа престала да једе месо и да је истовремено почела да боље комуницира са другима, постајала је пажљивија према њима и чак посетила психотерапеута да смањи њихов сукоб, да побољша ниво емпатије. Овде, са етиком, све је у реду - људи једнако добро цене људе и животиње. Ако неко у принципу негативно третира људе, сматра да су у већини случајева људи козе, не мислим да ће вегетаријанство у овом случају бити мјера његове етике. На крају, постоји велики број начина да се покаже нечија етика, и опћенито брига за жива бића. Да ли желите показати етику - показати у односу на људе, на бића своје врсте, у чему је проблем? Многи људи умиру од недостатка донорске крви. Али често се дешава да особа нема довољно снаге да убоди иглу у вену, али уместо пилетине, јести соју је етички, да. И након тога, љутит пост на Фацебооку да напише: "Проклети месоједи, као што си и добио, забранићу те и избрисати те." Ово није писано о моралности, не о етици, већ о чињеници да се њихов морал и етика односе на животиње, али се не односи на људе. Ја чак не говорим ни о чињеници да се за индустријски узгој риже, на пример, огромна поља сипају на воду на којој умиру милиони малих животиња и инсеката. Ово је чудан деколте.
У модерном ставу према вегетаријанству генерално постоји много нелогичности. Говорећи конкретно о јогијима, онда, по мом мишљењу, јогин пре свега треба да отвори "Хатха иога Прадипика" и види шта је тамо забрањено. Храна која је забрањена: горка, кисела, зачињена, слана; зелено поврће, кисела житарица, биљна уља, сусам и сенф, алкохол, риба, месо, сир, млаћеница, коњски грах, кола, плодови уљарице, асафеетида и бели лук.
То је недвосмислено написано "маме, матсиа, цурт и нат" - месо, риба, млечни производи и махунарке - није у реду. Али погледајте шта Јела Саттвиц једу: фалафел, хуммус, ласси, кефир. Зашто? Где је логика? "Хатха Иога Прадипика" забрањује једење меса, без питања. Али поставља се питање, зашто онда све остало што забрањује, да ли још увек једете? Испоставља се да људи узимају вегетаријанство из књига Паула Брагга, праксу јоге из женске радионице са балетском школом иза ње, неке мисли о чакрама из Сведенборговог наслеђа, став према другима из Торсуновљевих предавања. А резултат је чудан хибрид нове психологије, неки попустљив вегетаријанац крајем деветнаестог века - штавише британски, а не индијски, опседнут идејом ферментације и пропадања. Некако је нездраво.

Онда је питање како бити здрав?

С: Прво морате одредити које је здравље. Затим пронађите алате који ће вам омогућити да одредите свој статус у вези ове дефиниције. И на крају, доведите све аспекте вашег стања у ову дефиницију. Без давања дефиниције, не можемо добити никакав резултат. Ово је еквивалентно чињеници да особа покушава да бежи у бестежинском стању. Он покреће, напреже исте мишиће, које би у принципу напрезао на Земљи, али он не трчи нигде, већ се баца у ваздух. Зашто? Пошто нема ослонац, не постоји ништа што би се могло одгурнути. Ако желите да будете здрави, морате разумети шта је здравље, морате разумети како да га процените, разумете како да га поправите. Све Невероватна ствар: ова три једноставна корака скоро гарантују успех. Можете ли дефинисати здравље? У извесној мери, може се рећи да је здравље "свастха", то јест, благостање. Светска здравствена организација је дефинисала здравље скоро још четрдесетих година: "Здравље је стање потпуног физичког, менталног и друштвеног благостања." Потпуна добробит, а не само одсуство болести или физичких дефеката. Следећи. Пошто имамо дефиницију, разумемо да неке компоненте, на пример, не издржавају. Примјер је сљедећи: особа је добро, али из неког разлога не може доћи до трговине. Ако не може да досегне, јер се његове ноге не савијају, то је физичка узнемиреност, или ако је продавница далеко - друштвена. Видите, стара бака, продавница је далеко - то значи да је друштвено благостање далеко од ње. Друштвено угрожавање и решава се кроз друштво. Може тражити од дјеце или сусједа да јој донесу намирнице. И бака се може приближити продавници. Питање је: да ли ће то урадити или ће гладовати десет година и патити од чињенице да не може донети храну из продавнице? Можете ријешити проблем, али можете живјети с тим. Први корак је увек признати проблем. Ако не препознајете недостатак продавнице или, ако говоримо о физичком благостању, укоченим ногама, проблем, никада га нећете ријешити. Тако ћете остати код куће гладни, иако је продавница удаљена само три стотине метара од вас.

Зашто је тако тешко препознати проблем?

То је питање односа према себи и животу. Узмимо једноставан пример: особа схвата да му леђа боли. Шта он ради у овом случају? Чудно је да већина људи не иде код доктора, већ једноставно пати. Једна каже: "Па, ја сам то већ имала" или "Ово се догађа готово свима, само треба да лежите." Друго: "Да, ово је лоше, али још увек морам да идем на посао." Трећи долази у апотеку и каже: "Слушај, боли ме леђа, дај ми нешто." Тамо му дају нешто и некако пије нешто. Ниједан од ова три није решио проблем. Чак и купују пилуле не зато што је проблем бол у леђима, већ зато што не могу да раде са тим болом. Купили су пилулу, бол је нестао - довољно за радни дан. Увече можете само да легнете. Опет је згодно: дете долази код вас, захтева да га одведете у шетњу, невољни сте и постоји добар разлог - боли вам леђа. Поново, моја супруга би тражила да га ормарић објесити, али она жали - боли. Пацијенти долазе код мене, у већини случајева имају десетогодишње искуство бола. Питам их: "Зашто сте сада одлучили да нешто промените?" Особа каже: "Знаш, схватила сам да ако сада не учиним нешто, онда сљедећи пут не могу устати." Особи која је проблем је дошла. И тако је отпустио, увијек пустити.

Да ли је могуће рећи да је "адекватна јога" коју тренутно подучавате о здрављу?

Здравље је још више за јога терапију. Адекватна јога - техника само-развоја. То јест, ако сте спремни да практикујете јогу, више немате проблема које треба некако брзо решити. Можете си приуштити размишљање у перспективи, побољшати издржљивост, снагу, развити мир. Немојте самоздравити, већ само-побољшати.

Да ли је ово следећи корак? Да, у ствари, ово је само јога. Мислим да јесам.


Желите да стигнете у класу Сергеја Агапкина? Имат ћете ову прилику 12. Међународна конференција Јога часописа 31. март - 1. април у новој Прани на Воиковској.
Јога Јоурнал Цонференце - Јединствена прилика да се упознате са најбогатијим светом јоге, експериментишете са новим стиловима, унапредите сопствене вештине, допуните праксу нових техника од наставника највишег нивоа. 2 дана праксе, радионице, предавања, медитације и сусрети са најпознатијим наставницима из цијелог свијета.

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send